©Meta

Meta gaat toch weer gezichtsherkenning gebruiken

Meta gaat na controverse toch weer gezichtsherkenning gebruiken

Vandaag om 14:46

Meta gaat gezichtsherkenning op twee verschillende manieren inzetten op Facebook en Instagram, na eerder dit jaar nog een enorme boete rond de technologie betaald te hebben.

Meta stopte in 2021 met het gebruik van gezichtsherkenning op Facebook, na kritiek van gebruikers. Eerder dit jaar moest het bedrijf nog een boete van 1,4 miljard dollar betalen, omdat Meta de privacywetten van de staat Texas had overschreden door zonder toestemming biometrische gegevens van miljoenen gebruikers te verzamelen voor gezichtsherkenning.

Toch gaat Meta de technologie weer inzetten. Allereerst om reclames aan te pakken waarin het lijkt alsof bekende mensen een product aanprijzen. Is het gezicht in een reclame een match met de foto's van een beroemdheid op hun eigen profiel en blijkt het om een scam te gaan, dan wordt de reclame direct verwijderd.

Videoselfie

Ook gaat Meta de technologie inzetten om mensen te helpen die niet meer in hun Facebook- of Instagram-account kunnen. Via een videoselfie kun je jouw identiteit bewijzen om weer toegang te krijgen. De selfie wordt dan vergeleken met je profielfoto.

Deze videoselfies worden volgens het bedrijf versleuteld verzonden, veilig opgeslagen en nooit publiekelijk getoond. Ook worden alle data verwijderd na het bevestigen van de identiteit van de gebruiker.

In beide gevallen gaat het om een test van Meta, maar het bedrijf laat al wel weten dat deze technologie voorlopig nog niet aangeboden wordt in de EU. Daar moeten toezichthouders eerst nog toestemming voor geven.

Lees meer over Meta, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.