©Stellantis

Autoreus gaat EV's uitrusten met solid-state accu's

Deze autoreus gaat elektrische auto's uitrusten met solid-state batterijen

Vandaag om 19:52
Laatste update: om 20:01

Autofabrikant Stellantis gaat vanaf 2026 elektrische auto's uitrusten met vastestofbatterijen. Deze nieuwe technologie moet elektrisch rijden aantrekkelijker maken door de belofte van een langere actieradius, sneller laden en lagere kosten. Het Amerikaanse bedrijf Factorial levert de nieuwe accu's.

De nieuwe EV's worden gebouwd op basis van de elektrische Dodge Charger Daytona, een muscle car die je niet meteen zou associëren met elektrisch rijden. Met deze praktijkproef willen beide bedrijven onderzoeken hoe de accu's van Factorial presteren in het dagelijks gebruik. Stellantis maakte het nieuws bekend in een persbericht.

Voordelen

Vastestofaccu's worden gezien als de heilige graal voor elektrische auto's. Ze zijn bijvoorbeeld veiliger doordat ze minder brandgevaarlijk zijn dan de huidige lithium-ion-exemplaren (hoewel ook de huidige accu’s bijna nooit vlam vatten). Ook kunnen ze meer energie opslaan: de accu's van Factorial halen een energiedichtheid van 390 wattuur per kilo, aanzienlijk meer dan de meeste lithium-ion-accu’s.

De technologie blijkt in de praktijk wel weerbarstig. Grote autofabrikanten hebben tot nu toe moeite om vastestofaccu's op grote schaal te produceren. Stellantis investeerde in 2021 al 75 miljoen dollar in Factorial om de ontwikkeling te versnellen.

Mogelijk ook bij andere merken

Het moederbedrijf van merken als Peugeot, Citroën, Dodge, Alfa Romeo en Maserati wil de accu's eerst testen in de Dodge Charger. Bij succes kunnen ook andere EV-modellen volgen.

De auto's worden gebouwd op het nieuwe STLA Large-platform van Stellantis, dat geschikt is voor grote elektrische SUV's en sportauto's. Stellantis wil jaarlijks maximaal twee miljoen auto's bouwen op het nieuwe platform.

Mercedes doet het ook

Stellantis is niet het enige bedrijf dat samenwerkt met Factorial. In september kondigde ook Mercedes-Benz al aan dat het vastestofbatterijen van het merk in zijn auto’s wil stoppen. Wanneer die Mercedes-auto’s op de markt komen, is nog niet bekend. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze Bright-app.