©Unsplash

Google zou werkt aan soort Dynamic Island voor Android

Google zou werken aan een functie voor Android vergelijkbaar aan Dynamic Island op iPhone

Vandaag om 14:53

Sinds de iPhone 14 Pro kunnen iPhone-gebruikers gebruikmaken van het Dynamic Island rondom de selfiecamera. Handig, vooral als je bijvoorbeeld een timer hebt gezet of wacht op een maaltijd die bezorgd moet worden. Android-gebruikers kunnen een vergelijkbare functie verwachten, zo lijkt het nu.

Het Dynamic Island van je iPhone verschijnt op je beginscherm en in een app als je een melding krijgt, of als je bijvoorbeeld via je dictafoon een opname maakt. Apple heeft verschillende apps er handig mee laten samenwerken. Het Dynamic Island is verder actief te gebruiken, doordat je het bijvoorbeeld kleiner en groter kunt maken, en tussen activiteiten kunt switchen.

In Android zit een vergelijkbare functie niet standaard ingebouwd, maar dat lijkt te gaan veranderen, zo merkte Android Authority op. In Android 16, die naar verwachting volgend jaar verschijnt, lijken apps zogenoemde Rich Ongoing Notifications te kunnen sturen naar het notificatiescherm. Die grote notificaties verschijnen in de notificatiebalk aan de bovenkant van het scherm, en kunnen bijvoorbeeld een aflopende timer laten zien. Hieronder een foto die de site deelde, waarop je kunt zien hoe de nieuwe notificaties er uit lijken te gaan zien. 

Afwachten tot Android 16

Qua vorm en functie lijken de nieuwe soort notificaties sterk op het Dynamic Island van Apple. Een journalist van de site kreeg het voor elkaar om via een command-line het nieuwe eiland tevoorschijn te toveren. In het artikel van Android Authority zijn meer voorbeelden te zien, bijvoorbeeld ook van een aflopende timer. 

In een nieuwe versie van Android 15 is de mogelijkheid opgedoken, maar appmakers kunnen er op het moment nog niks mee. Nog even afwachten dus, voor we er gebruik van kunnen maken. Al kan Google natuurlijk altijd nog besluiten de stekker uit het idee te trekken. Meer weten over Android 16? In dit artikel lees je wat we er nu al over weten.

Lees meer over Android en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.