Het eerste 3D-geprinte dorp wordt deze zomer in Latijns Amerika geprint door een Amerikaans bouwbedrijf en een nonprofit-organisatie. Het dorp met 50 huizen moet onderdak bieden aan arme boeren en palmvlechters.
De bekende ontwerper Yves Béhar van het Fuseproject heeft samen met het Amerikaanse bouwtechnologie-bedrijf ICON en de nonprofit-organisatie New Story plannen aangekondigd om in Latijns Amerika een compleet dorp te 3D-printen.
De oorsprong van het idee lag bij New Story, dat een einde wil maken aan wereldwijde dakloosheid met duurzame, grensverleggende technologie. Het resultaat is een door ICON 3d-geprint huis dat zo'n 3500 euro kost.
Ontwerpers van het Fuseproject zijn afgereisd naar Latijns Amerika om workshops te geven. De lokale bevolking praatte mee over het ontwerp van de huizen. Het Fuseproject heeft het ontwerp aangepast aan de locatie, het tropische klimaat en de wensen van de toekomstige bewoners.
New Story heeft de exacte locatie nog niet vrijgegeven, maar zegt dat de bewoners voornamelijk boeren en palmvlechters van verschillende leeftijden zijn die nu met meerdere generaties in één huis wonen en minder dan 175 euro per maand verdienen.
Portable 3D-betonprinter
De huizen zullen met een portable 3D-betonprinter ergens deze zomer geprint worden. De 3D-printer is speciaal ontworpen om te kunnen werken op afgelegen locaties waar toegang tot water, energie en arbeidskrachten beperkt zijn. Vorig jaar heeft ICON in de Amerikaanse stad Austin een prototype huis geprint.
Ieder huis krijgt een buitenkeuken en een ruim openlucht-gedeelte voor het houden van kippen of het groeien van gewassen. Gezien het tropische klimaat zijn de ruimtes geoptimaliseerd voor natuurlijke ventilatie. De 3D-printer zal niet alleen muren printen maar ook zaken als een keukenaanrecht, een badkamer, zitmogelijkheden en opbergvakjes. De 3D-printer kan deze zaken en de muren in 24 uur printen.