'Eén groot piratenhol'

Stichting Brein blij dat Ziggo stopt met nieuwsgroepen

19 februari 2020 om 12:47
Laatste update: 19 februari 2020 om 13:52

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein zegt blij te zijn dat VodafoneZiggo niet langer toegang tot nieuwsgroepen aanbiedt. Die zouden veel worden gebruikt om films, series en andere media illegaal te verspreiden.

Nieuwsgroepen werden via het Usenet-systeem aangeboden, een technologie die al sinds de jaren 80 bestond. Origineel was dit systeem bedoeld om nieuws met elkaar te delen en te discussiëren, nog voordat er webfora bestonden. Inmiddels worden deze nieuwsgroepen vaak ook gebruikt om bestanden uit te wisselen.

Ziggo zag dat bijna niemand meer gebruik van de nieuwsgroepen maakt en is daarom gestopt met de functie. Volgens Stichting Brein-directeur Tim Kuik is dat "op zich goed nieuws", aldus een verklaring van de auteursrechtenbeschermer. 

"Het is algemeen bekend dat Usenet al jaren één groot piratenhol is", schrijft Stichting Brein. De organisatie baalt dat Ziggo klanten nu doorverwijst naar alternatieven, die in theorie ook gebruikt kunnen worden om illegaal te downloaden. Zij hadden liever links naar legale alternatieven zoals streamingdiensten gezien.

Strijd tegen uploaders

Brein zet zich al jaren in tegen nieuwsgroepen, door onder andere sites te sluiten die naar usenet-downloads verwijzen. Eind vorig jaar won de stichting een rechtszaak tegen een Nederlandse usenet-uploader, die toen de proceskosten van 13.000 euro moest betalen.

Doorgaans zet Brein zich vooral in tegen mensen die illegaal media uploaden en verspreiden. De auteursrechtenorganisatie treedt nagenoeg nooit op tegen downloaders. Dat wil filmbedrijf Dutch Filmworks wel doen, maar providers willen de persoonsgegevens van downloaders niet overhandigen.

Geld besparen op streamingdiensten

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube