Oude praatpaal wordt oplaadpaal voor auto's
Duizenden praatpalen, ooit dé hoop van automobilisten met pech langs de weg, worden omgebouwd tot laadpalen voor elektrische auto's, fietsen en scootmobiels.
De verkoop van de oude praatpalen start vandaag. Eén van die ondernemers die al een praatpaal in bezit heeft, is Riks de Jong. Hij runt een reis- en adviesbureau in het Brabantse Budel. Voor zijn deur staat, sinds carnaval, een knalgele praatpaal. Wie zijn hoofd erin steekt en op de de knop drukt, wordt direct doorgeschakeld naar zijn mobiele telefoon. "Als reisbureau moet je 24 uur per dag bereikbaar zijn, maar ik reis veel. Zo kunnen klanten mij met één druk op de knop altijd bereiken. Handig."
Uiteraard kunnen zo ook bellen, maar zo zegt hij: "Soms is het dringend en willen mensen je direct spreken." En dan lachend: "Ik was met carnaval ook verkleed als laadpaal. Mensen vinden dat leuk. Ze noemen mijn reisbureau nu die van de paal. Dat blijft wel hangen."
Nieuwe bestemming
Ludiek en met een knipoog naar de klanten is voor meer bedrijven reden zo'n paal aan te schaffen, zegt Gertske de Bruijn. Zij is woordvoerder bij Ecoleon, het bedrijf dat alle 3300 praatpalen verwijderde voor Rijkswaterstaat en er een nieuwe bestemming voor zocht. Duizend palen werden voor 299 euro per stuk verkocht aan particulieren. Voor de rest zocht het bedrijf nieuwe ideeën en schreef daarom een prijsvraag uit. "We kregen drieduizend reacties binnen. Dat ging van mensen die het voor hun oprit wilden gebruiken als deurbel tot oplaadpalen voor auto's."
Auto opladen
Drie ideeën zijn nu uitgewerkt: een communicatiepaal, zoals die van ondernemer Riks de Jong, een oplaadpaal voor brommers, fietsen en scootmobiels en een oplaadpaal voor elektrische auto's. De kosten zijn respectievelijk 2195 euro, 2495 euro en 3495 euro. Dat is exclusief de kosten voor bijvoorbeeld een bedrijfsnaam op de paal.
De oplaadpaal voor auto's wordt vandaag onthuld en dan gaat ook de website live waar geïnteresseerden een paal kunnen kopen. Ecoleon verwacht dat er wel animo voor is. "Mensen vinden het toch leuk, zo'n iconische paal."
Baken van hoop
De eerste herkenbare, gele palen werden in 1960 geplaatst bij wijze van proef. Die was succesvol en halverwege de jaren zeventig stonden er door heel Nederland duizenden praatpalen.
Die waren een baken van hoop voor automobilisten met autopech in een tijdperk waarin mobiele telefoons nog niet bestonden. De hulptelefoon stond in directe verbinding met de ANWB die dan een monteur stuurde. Nu iedereen een mobiele telefoon heeft, zijn de palen volgens de ANWB overbodig geworden. Vorig jaar werden ze allemaal verwijderd.