Waarom de Google-HTC-deal goed voor beide bedrijven is
Google koopt voor 1,1 miljard dollar 2000 medewerkers van de noodlijdende telefoonfabrikant HTC. Wat wil Google en wat blijft er over van HTC?
Behalve 20 procent van het personeelsbestand van HTC krijgt Google voor de 1,1 miljard dollar ook het recht om patenten van het Taiwanese bedrijf te gebruiken. De overstappende werknemers werken grotendeels al samen met Google aan de Pixel-telefoon, schrijft de topman van de hardwaredivisie van Google, Rick Osterloh. Een woordvoerder van HTC laat aan RTL Z weten dat het om ongeveer 2000 man personeel gaat. Dit zijn ontwikkelaars en designers, niet fabrieksmedewerkers.
Google wordt meer hardware-maker
Het past in de ambitie van Google om naast softwaremaker ook een hardwareproducent te worden. "In de essentie krijgt Google meer controle over zijn hardware-ontwerp, waardoor het de innovatie kan versnellen met eigen producten", zegt analist Jitendra Waral tegen Bloomberg. Door deze innovaties kan Google betere producten maken, wat dan weer de kartrekker voor besturingssysteem Android moet worden.
Op die manier kan het andere fabrikanten weer onder druk zetten, zei Android Planet-hoofdredacteur Thomas Haenen eerder tegen RTL Z. "Google geeft fabrikanten continu de nieuwste software om smartphones veilig te houden, maar fabrikanten vertikken het vervolgens om al hun toestellen continu te updaten. Door zelf de hardware in huis te halen, kan Google concurreren met -en veel beter druk uitoefenen op- andere fabrikanten."
Motorola
Google nam al eerder een telefoonbedrijf over: in 2012 kocht het voor 12,5 miljard dollar Motorola. Het werd een debacle, want drie jaar later verkocht het de titel weer door aan Lenovo voor minder dan 3 miljard dollar. Wel hield Google de patenten van Motorola en noemt het zelf de deal 'een succes'.
In vergelijking daarmee is HTC een koopje. Ook lijkt de timing beter, nu Google meer ervaring heeft opgedaan in het produceren van apparaten. Al is het nog steeds 'early days' voor Googles hardware-tak, zegt Osterloh van Google. "We zijn gefocust op het uitbouwen van onze kernmogelijkheden."
Wat blijft er over van HTC?
Met de overname lijkt juist de kern uit HTC te worden gesneden. In de hoogtijdagen had het Taiwanese bedrijf 8,8 procent van de wereldwijde telefoonmarkt in handen, nu is dat nog maar 0,9 procent.
Bij de laatste kwartaalcijfers daalde de omzet zelfs met 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. De beurswaarde volgt deze neerwaartse spiraal: minus 12 procent in 1 jaar tijd. Het bedrijf is nu nog slechts 1,9 miljard dollar waard. Als de deal begin 2018 wordt afgerond, is het nog maar de vraag wat er aan beurswaarde overblijft.
Geen verkeerde deal
Desalniettemin lijkt het geen verkeerde deal voor HTC. Naast de 2000 vertrekkende werknemers heeft het nog steeds 2000 research- en designwerknemers in huis, zegt HTC-cfo Peter Shen.
Bovendien behoudt HTC zijn patenten waardoor het deze patenten nog vaker kan verkopen. Het heeft het geen exclusiviteit aan Google gegeven.
Ook komt het nog gewoon met een nieuwe telefoon dit jaar, al wordt daar niet veel van verwacht. Google zal zeker niet de slechtste helft aan talent overkopen van HTC, dus die verwachtingen kunnen nog verder naar beneden worden geschroefd.
VR-bril Vive
Het vertrek van een deel van de ontwikkelaars kan wellicht ook de focus weer terugbrengen, zegt analist Jason Low van Canalys tegen Bloomberg. "De zonnige kant is dat HTC nu kan focussen op zijn VR-business." Het investeert al jaren veel geld in de VR-bril Vive. Daarin is het wél een van de belangrijkste spelers op de markt.