Top 5: Handige gadgets met usb-c
Usb-c is de nieuwe standaard in wording. Steeds meer gadgets zijn er voor geschikt en ze maken je leven vaak een stuk makkelijker.
Usb-c is even een omschakeling, maar wel eentje waar je uiteindelijk flink wat baat bij kan hebben. Want inderdaad, als je al je oude randapparatuur wilt blijven gebruiken met bijvoorbeeld de nieuwe MacBook Pro of een recent Android-toestel, dan heb je een adapter nodig. Maar met Sinterklaas en Kerst voor de deur is zo’n nieuwe aansluiting ook een mooi excuus voor een goedgevulde verlanglijst. Vijf tips van ons.
Monitor
Een monitor met usb-c is een verademing. Laptops van de afgelopen jaren zijn vaak voorzien van Mini DisplayPort, waardoor je vaak toch weer met adapters zat te hannesen. Bovendien moest je altijd ook nog je acculader tevoorschijn halen, of voor veel geld een tweede kopen zodat je op je bureau meteen aan de slag kan. Daar heb je met usb-c helemaal geen last van. Je plugt simpelweg het usb-c-snoer van de monitor in je laptop en hij begint op te laden, terwijl zowel beeld en geluid worden doorgegeven. Ook alle usb-apparaten die aan het scherm zitten worden direct verbonden, en via die ene usb-c-kabel kan je ook ethernet ontvangen. Zo wordt het beeldscherm een hub voor je laptop.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="8ee531dd-f1f5-4e82-bff0-c966dba5ba73"></drupal-entity>
Wij probeerden de afgelopen tijd de Philips 258B6QUEB. Een 1440p-scherm met usb-c, 3 usb 3-aansluitingen, ethernet, een audio-uitgang en ingebouwde speakers. Als je dat gemak van één kabeltje inpluggen eenmaal gewend bent, wil je eigenlijk niet meer terug.
Apple is onlangs gestopt met het maken van eigen externe beeldschemen, en verkoopt nu 4K- en 5K-schermen van LG. Die schermen gebruiken net als de nieuwe MacBooks enkel usb-c: er zit geen enkele andere poort op. Ook die schermen laden de gekoppelde laptop direct op, en bieden via usb-c ook de hoge snelheid van Thunderbolt 3. Op de nieuwe 15 inch MacBook Pro kan je zelfs twee van die 27 inch 4K-schermen aansluiten.
Usb-c-stick
Eén van de meestgebruikte usb-gadgets is waarschijnlijk nog steeds de usb-stick, al is het maar om snel bestanden uit te wisselen. Lastig om dan steeds met een adapter in de weer te moeten, dus dan is bijvoorbeeld de Sandisk dubbele drive erg handig. De usb-stick heeft aan de ene kant usb-c en aan de andere kant het oude vertrouwde usb-a. Zo kan je er alle kanten mee op.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f4ff48f4-680b-4abd-a826-7f1612bc725d"></drupal-entity>
Harde schijf
Een nieuwe externe harde schijf met usb-c is prettig, maar helemaal als het gaat om een model met Thunderbolt-ondersteuning. Heb je een laptop die dat ook ondersteunt dan heb je een hele snelle verbinding met die schijf en dat scheelt zeker met het overzetten van grote bestanden een heleboel tijd. Met modellen zoals de LaCie Bolt3 kun je je laptop ook gelijktijdig opladen, terwijl je bestanden overzet met een snelheid van 2800 Mb/s. Kleinere modellen zoals de LaCie Porsche gebruiken usb-3-snelheden over usb-c, met ruim 100 Mb/s meer dan twee keer sneller dan usb-2-harde schijven.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="d112aeb3-8e2c-476c-93dd-57d59456b22b"></drupal-entity>
SD-kaartlezer
Eén van de grootste aderlatingen van de de nieuwe MacBook Pro is het ontbreken van een ingebouwde SD-kaartlezer. Hoe je het ook wendt of keert: als je foto of video maakt steek je regelmatig zo’n kaartje in je laptop. Hoewel recente MacBooks een SD-kaartlezer met usb-3-snelheden heeft, zijn lezers in veel oudere modellen vaak langzamer. Een losse usb-c SD-kaartlezer is bij modellen zonder dus een must maar let er dan ook op dat je een model met usb-3 neemt. Omdat ook usb-c een open standaard is hoeft dat ook helemaal niet duur te zijn.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="095088e8-3209-4c01-af44-a819fe5f30b7"></drupal-entity>
Zo heeft DealExtreme bijvoorbeeld al een lezertje voor 7 euro. Nog sneller kan ook, bijvoorbeeld met een model van Sandisk dat het snelle UHS‑II ondersteunt, die kost tot het eind van het jaar 41 euro in plaats van 54,95. Dergelijke lezertjes werken vaak ook gewoon met Android-toestellen samen, wat alles meteen weer een stuk veelzijdiger maakt. Sowieso biedt Apple tot het eind van het jaar alle usb-c-adapters met korting aan, naar eigen zeggen om de overgangsperiode wat gemakkelijker te maken.
Griffin BreakSafe
Eén van de meest briljante functies op MacBooks was MagSafe. Het snoer zit dan magnetisch vast en schiet los als iemand erover struikelt, zodat je laptop niet in kapot valt. Maar ook MagSafe is verdwenen, en ook al ziet Apple het voor zich dat mensen hun laptop steeds meer gebruiken als hun smartphone (’s nachts opladen, overdag draadloos) is de praktijk toch vaak anders.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f26807fd-620b-4452-8c41-630e15dd9821"></drupal-entity>
De Griffin BreakSafe is een soort MagSafe, maar dan voor usb-c. Het kabeltje heeft een magnetisch koppelpunt en schiet bij een onverwachte ruk aan het snoer gewoon los. Je kan ervoor kiezen om dat magnetische koppelstukje in je laptop te laten zitten of je trekt het er gewoon uit. Kost 35 euro.
Meer over usb-c:
Handig: één kabel van usb-c naar hdmi