Duitse rechter: internet is primaire levensbehoefte

Duitse rechter: internet is primaire levensbehoefte

28 januari 2013 om 07:10
Laatste update: 28 april 2018 om 14:03

Terwijl de Nederlandse overheid in 2011 nog duidelijk maakte dat internet in ons land geen primaire levensbehoefte is, zijn ze in Duitsland om.

Een rechtbank in Karlsruhe oordeelde eerder deze week dat internetgebruikers het recht hebben op compensatie van hun provider als de verbinding voor langere tijd niet te gebruiken is. Die compensatie geldt in Duitsland alleen als een product of dienst een ‘essentiële levensbehoefte’ is. Het geldbedrag dat gevorderd kan worden is beperkt: alleen werkelijke kosten van het internetabonnement kunnen worden teruggevraagd.

De 50 euro vergoeding per dag, bijna 3000 euro in totaal, die de klager had geëist, gaat dus niet door. De man had van eind 2008 tot begin 2009 geen dsl-verbinding meer. Op de verbinding zat naast internet ook nog telefoon en fax aangesloten. Voor die laatste twee opties wilde de klant ook nog vergoed worden, maar de rechtbank oordeelde dat de fax makkelijk kon worden vervangen door gebruik te maken van een ouderwetse brief. En aangezien de man al een vervangend mobiel toestel had gekregen van zijn provider blijft een compensatie voor de niet werkende telefoonverbinding ook achterwege.

Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is in ieder geval blij met de uitspraak. “Het gebruik van internet is een recht van iedere burger.” In Nederland oordeelde de rechter eerder dat internet geen primaire levensbehoefte is.

Lees meer over:

Deel via