Recensie: Netflix’ Squid Game seizoen 2 is nog schokkender en cynischer
Squid Game is Netflix op zijn best. In 2021 bracht het de Zuid-Koreaanse thrillerserie met weinig bombarie online, maar door uitstekende recensies en veel mond-tot-mond reclame, groeide het uit tot hun meest bekeken serie ooit. Het duurde tot bijna 2025 voor bedenker en regisseur Hwang Dong-hyuk het tweede seizoen serveerde, maar het was het wachten waard. Seizoen 2 is een nog schokkendere, cynischere kijkervaring.
In Squid Game worden Koreanen met torenhoge schulden gebracht naar een mysterieus eiland om een paar kinderspelletjes te spelen. Wat ze niet verteld wordt van tevoren, is dat je daarbij dood kunt gaan. Elke dode brengt meer geld in de pot en de laatst overgebleven speler kan omgerekend ruim dertig miljoen euro mee naar huis nemen. Valsspelen en elkaar tegenwerken wordt toegestaan en stiekem zelfs toegejuicht.
Het is allemaal vermaak voor een groep gemaskerde megamiljonairs, die al champagne zuipend, weddenschappen met elkaar maken op welke speler er het verst komt. Die antikapitalistische thematiek is opnieuw de rode draad door seizoen 2. Winnaar van de vorige spelen, Seong Gi-hun (opnieuw gespeeld door Lee Jung-jae), is nu een multimiljonair, maar in plaats van te leven als een god in Frankrijk, gebruikt hij zijn fortuin om met een onderzoeksteam de geheime locatie van de volgende spelen te vinden. Hij wil Squid Game voorgoed stoppen, maar na een paar jaar heeft hij nog nul resultaat.
Winnaar doet opnieuw mee aan Squid Game
Uit pure wanhoop neemt Gi-hun de ultieme gok: hij keert terug naar Squid Game om het van binnen uit kapot te maken. Sterker nog, dat kondigt hij hardop aan en de organisator van de dodelijke spelletjes is geïntrigeerd. Hij laat het toe, maar niet zonder wat aanpassingen aan het spel te maken, zodat Gi-hun voor eens en voor altijd op zijn nummer wordt gezet. Het zijn die smerige streken die Squid Game 2 nog cynischer maken dan zijn voorganger. Het is echt een spel dat je niet kunt winnen.
Je ziet ook dat Netflix het budget flink heeft opgeschroefd voor seizoen 2. Squid Game zag er eerder al fantastisch uit, maar nu zie je ook meer van de stad Seoul en van verschillende andere buitenlocaties. Je krijgt veel meer een kijkje in de Koreaanse samenleving, maar ook in hoe Squid Game achter de schermen georganiseerd wordt. De interne politiek tussen de werknemers en deelnemers speelt daarbij een grotere rol in het tweede seizoen. Wees gerust: de spelletjes zijn nog steeds bloederige hoogtepunten.
Nieuwe dodelijke kinderspelletjes
De deelnemers moeten weer simpele kinderspelletjes overleven die wereldwijd bekend zijn op schoolpleinen. Hier wordt het wel duidelijk dat het tweede seizoen netjes de formule van het eerste seizoen volgt. Daardoor voelt Squid Game 2 wat minder fris, maar misschien is dat ook wel onvermijdelijk. Je wilt tenslotte toch zien wie van jouw favoriete deelnemers de volgende ronde haalt, en dat je favorieten gaat krijgen is een zekerheid. Of het nou een lief oud vrouwtje is of een gehaaide cryptohandelaar, ze zijn erg goed geschreven, waardoor je toch met die moordzuchtige stakkers gaat meeleven.
Netflix brengt het hele seizoen op Tweede Kerstdag online en dat is een prachtig kerstcadeau. Verder heeft het niets met Kerstmis te maken, dus zorg er wel voor dat de kinderen de kamer uit zijn, want Squid Game 2 is extreem gewelddadig.
Squid Game seizoen 2 staat exclusief op Netflix.
Lees meer over streaming of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.