Internet geen primaire levensbehoefte in NL
De Nederlandse overheid vindt internet geen primaire levensbehoefte. Een gebruiker die niet betaalt mag dus worden afgesloten.
Toegang tot internet is geen primaire levensbehoefte, heeft de Nederlandse regering besloten. Dat blijkt uit een nota over de Communicatiewet, die gisteren verscheen. Dat betekent dat de regels voor het afsluiten van internet niet aangescherpt worden.
De PvdA vroeg Maxime Verhagen, de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, of de regering vindt dat internet niet even belangrijk is als de beschikbaarheid van elektriciteit. Op dit moment kunnen Nederlandse burgers namelijk niet zomaar worden afgesloten van elektriciteit, maar wel van hun internetverbinding.
Volgens Verhagen is het echter ‘niet wenselijk’ internetaanbieders te verplichten om hun diensten te leveren als er niet betaald wordt. 'De beschikbaarheid van internet is weliswaar belangrijk, maar toch minder essentieel voor het dagelijks functioneren dan elektriciteit', aldus Verhagen. Volgens Verhagen heeft toegang van internet, in tegenstelling tot elektriciteit, geen invloed op primaire levensbehoeften zoals voedsel en warmte.
In enkele andere landen is de beschikbaarheid van internet wel constitutioneel vastgelegd in de grondwet. Zo stelde (PDF) de Verenigde Staten in 2003 al dat internettoegang een basisrecht is van burgers. Ook in landen zoals Estland, Griekenland, Finland en Frankrijk is dit vastgelegd.
Wat vind jij? Moet toegang tot internet vastgelegd worden in de grondwet van Nederland?