Nederlander gepakt voor rol bij MegaUpload
Bij het oprollen van filehoster MegaUpload is een Nederlander opgepakt. Anonymous legde direct meerdere sites plat uit wraak.
Internationale opsporingsdiensten zijn donderdagavond onder leiding van de FBI in actie gekomen tegen bestandenkluis MegaUpload. Daarbij is in Nieuw-Zeeland ook een 29-jarige Nederlander opgepakt, meldt de FBI. Ook zijn Nederlandse servers in beslag genomen. De Nederlander zou gaan over de netwerkinfrastructuur van de populaire filehoster. De Nederlander is een van zeven verdachten. Ook MegaUpload-oprichter Kim Schmitz aka Kim Dotcom, die paspoorten van zowel Hong Kong als Nieuw Zeeland heeft, is gearresteerd. Het gaat verder om drie Duitsers, een Slowaak en een Est.
Aanleiding voor de actie tegen MegaUpload zijn aangiftes door de entertainmentindustrie vanwege rechtenschendingen. Twee Amerikaanse bedrijven die bij Megaupload betrokken zijn worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie gericht op massale online piraterij.
Volgens de FBI loopt de schade op tot meer dan een half miljard dollar en hebben de betrokkenen zeker voor 175 miljoen dollar verdiend. De verdachten kunnen als ze schuldig worden bevonden lange celstraffen krijgen. Megaupload claimt dagelijks 50 miljoen bezoekers en behoort daarmee een van de 100 populairste sites ter wereld. De site is populair vanwege het hosten van muziek- en filmbestanden.
De klopjacht op MegaUpload met inbeslagname van servers lijkt volgens Richard Falkvinge, een van de oprichters van The Pirate Bay, op de actie tegen die Zweedse site in 2006. Maar drie dagen na die confiscatie kwam The Pirate Bay destijds weer online vanuit Nederland.
Uit wraak voor het oprollen van het Megaupload-team heeft online actiegroep Anonymous tal van sites platgelegd, onder meer die van de FBI, het Amerikaanse openbaar ministerie, copyrightclubs RIAA en MPAA en platenlabel Universal Music. Enkele duizenden mensen namen deel aan het bestoken van de sites. Voor vergelijkbare acties rond het platleggen van sites in een pro-Wikileaks-campagne zijn vorig jaar ook Nederlanders opgepakt. De online activisten zijn boos dat de FBI met de inbeslagname van de servers nu ook beschikt over miljoenen bestanden die gewone internetters hebben geupload naar MegaUpload.
GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi wil Kamervragen stellen over de rechten van de gearresteerde Nederlander en de 'fratsen van de VS'. De Franse president Sarkozy heeft de Amerikaanse actie tegen MegaUpload toegejuicht, waarna ook de site van de Franse copyrighthandhaver plat ging. Cnet houdt een lijst bij van sites die door Anonymous offline zijn gehaald.