Zo bescherm je jouw apparaten tegen Meltdown en Spectre

Zo bescherm je jouw apparaten tegen Meltdown en Spectre
4 januari 2018 om 17:33
Laatste update: 26 april 2018 om 14:35

In de chips in bijna alle computers, telefoons en servers zitten twee grote beveiligingslekken. Wat is het risico? En wat kun je er tegen doen?

Wat is er aan de hand?

Door de twee lekken, die Meltdown en Spectre heten, kunnen hackers data stelen die de computer op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's. Soms hebben computerprogramma's toegang tot het beschermde gedeelte van de computer - de kernel - nodig om computercode uit te voeren. Door een fout in de chip lukt het om met zowel de Meltdown- als Spectre-aanval de beveiliging van de kernel te doorbreken en vervolgens informatie uit het computergeheugen te trekken.

  • Meltdown treft alle pc's, laptops en servers met een Intel-chip. 
  • Spectre treft alle apparaten met een chip van Intel, ARM of AMD. Deze groep is veel groter en bevat ook smartphones, tablets en andere slimme apparaten als een smartwatch.

Wat is het gevaar?

Met zowel Meltdown als Spectre kan een aanvaller toegang krijgen tot de data die een computer op dat moment verwerkt. Dat varieert van wachtwoorden en foto's tot documenten en tekstberichten. Een aanvaller moet wel eerst malafide software op een computer krijgen voordat degene toegang krijgt tot alle informatie in het computergeheugen. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer een phishingmail te sturen met de gevaarlijke software als bijlage.

Wat kun je er tegen doen?

Het belangrijkste advies is: updaten. Beveiligingslekken worden meestal gedicht door een update voor jouw besturingssysteem of softwareprogramma te installeren. Daarom is het belangrijk om altijd de laatste updates te installeren.

Bovenstaande updates beschermen tegen de Meltdown-aanval. Spectre is door een hacker lastiger uit te voeren, maar er is ook nog geen goede, duidelijke oplossing voor. Computerprogramma's kunnen wel eigenhandig bescherming inbouwen tegen de Spectre-aanval. Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten op phishingmails en niet zomaar bijlages te downloaden en op jouw computer te openen.

​Worden pc's langzamer door de updates?

Daar lijkt het wel op. De update die het Meltdown-lek dicht zorgt ervoor dat het besturingssysteem zelf gaat controleren of een computerprogramma toegang krijgt tot de kernel. Dit kan, afhankelijk van de leeftijd van je chip en wat je op jouw computer doet, het apparaat tot zo'n 30 procent langzamer maken. Computers, smartphones en tablets met nieuwere chips zouden daarentegen nauwelijks langzamer worden.

Lees ook:

Bijna alle computers en smartphones getroffen door lek

8 tips voor een veilig digitaal 2018

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet volgende week verslag van de grote techbeurs CES in Las Vegas. Onze video's niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via