Bekentenissen van een bijna-bitcoin-miljonair
David had ooit 83 bitcoins. Met de huidige koers zou hij nu miljonair zijn geweest. Maar het liep allemaal net iets anders.
Heerlijk! Ik heb je met een clickbait-kop het artikel binnengelokt maar gelogen heb ik niet. De reactie die ik krijg als ik vertel dat ik ooit 83 bitcoins had, wordt met de dag leuker. Een jaar geleden was het nog: "wauw, dat is meer dan een halve ton!" Vandaag is het: "wauw, je zou miljonair zijn!"
In juni 2011, net toen de eerste Bitcoin-hype begon, heb ik voor de lol voor 600 euro aan bitcoins (BTC) gekocht. De koers weet ik niet meer maar na wat gehandel was mijn crypto-portomonnee in elk geval gevuld met iets van 83 bitcoins. Dat zou met de koers van dit uur 1.165.569 euro zijn geweest. Wellicht dat het over een uur een tonnetje meer of minder is. Zo snel verandert de koers.
Vorige week zag ik in een tijdsbestek van minder dan twee uur op Bitstamp de BTC/euro prijs kelderen: van 13.500 euro naar minder dan 11.000 euro. Vervolgens schoot de koers weer terug naar het oude niveau. Iemand was even multimiljonair aan het worden door zijn bitcoins te lozen voor euro's.
'Bijna 2000 euro verdiend!'
Aan het begin van de zomer van 2011 zat ik wekenlang aan mijn computerscherm vastgelijmd naar de uit de pan rijzende koers te kijken. Als ik het me goed herinner steeg hij naar 30 dollar. Dolenthousiast vertelde ik dan aan vrienden: "Ik heb afgelopen drie weken met niks doen bijna 2000 euro verdiend!"
En daar zat en zit de mega-adder onder het cryptogras. Ik zei namelijk steeds 'verdiend'. Ik had helemaal niks verdiend. Ik had 83 BTC ter waarde van het moment van de dag. En dat is of heel veel of helemaal niks, zoals ik later ondervond. Het verdienen doe je namelijk op het moment dat je je bitcoins daadwerkelijk verkoopt en het fiat geld op je bankrekening staat.
Neem nou dit stukje met de kop 'Student verdiende al 150.000 euro met ethereum'. Dat bekt lekker maar ik betwijfel of hij werkelijk al een stuiver heeft verdiend. Op het moment dat hij geïnterviewd werd, vertelde hij dat hij ze voorlopig nog niet voor echt geld zou gaan inwisselen. Dat kan een hele goede keuze zijn maar het kan ook anders aflopen.
Ruim 20.000 dollar verdiend
Terug naar 2011. De koers is sky high! 30 dollar. Ik zette soms zelfs de wekker om even te checken hoe het met de koers ging. I kid you not! Ik zag overal dollartekens. Dit was een kick. Ik was vet aan het verdienen...
En toen kwam de crash. De prijs denderde naar beneden. Hoe het allemaal precies ging, weet ik niet meer maar ik heb wat paniekverkopen gedaan, weer wat aangekocht en weer verkocht. In december dat jaar had ik nog iets van 45 bitcoins die 2 dollar per stuk waard waren. Ik had opeens niets meer verdiend, maar wel geld verloren.
Om een lang verhaal kort te maken: begin 2012 had ik door emotioneel handelen mijn 83 bitcoins gereduceerd tot een stuk of 19. Het boeide me ook totaal niet en voor de rest van het jaar verloor ik mijn interesse in bitcoins.
Ik was ze al bijna vergeten toen de bitcoin-hype in 2013 opnieuw losbarstte. Ik was weer 'bakken met geld' aan het verdienen. Eerst kregen we een topkoers van 266 dollar, toen daalde de prijs weer, om vervolgens in minder dan twee maanden naar maar liefst 1242 dollar te stijgen. Ik had ruim 20.000 dollar verdiend! Man, wat was ik aan het verdienen!
Failliet verklaard
Had ik trouwens al gezegd dat ik dat allemaal 'verdiende' met bitcoins geparkeerd in mijn account op de Mt.Gox-bitcoinbeurs?
Je raadt het al. Mt.Gox werd gehackt en in februari 2014 werd Mt.Gox in Japan failliet verklaard. Het was wereldnieuws. Er waren zo'n 850.000 bitcoins verdwenen ter waarde van bijna een half miljard dollar en daar zaten uiteraard ook die 19,34572499 bitcoins van mij bij. Let op: met de koers van deze minuut zijn die getalletjes achter de komma alleen al 4850 euro waard!
Echt treuren deed ik niet. Het was ooit een experiment van 600 euro dus wat had ik nou eigenlijk verloren? En even later was er bovendien ook goed nieuws: er werd een 'vergeten' Mt.Gox-portemonnee gevonden met 202.000 bitcoins, oftewel een kwart van de verdwenen munten.
Uitbetaling aan de crediteuren
Crediteuren zoals ik kregen massaal de hoop dat we dan in elk geval ooit nog een kwart van onze 'zuurverdiende' bitcoins zouden terugkrijgen. Dat is smullen met de koers van vandaag. Laat ik nou eens vier bitcoins terugkrijgen, dan 'verdien' ik weer bakken met geld, namelijk dik 50.000 euro...
Helaas kunnen zure appels soms nog zuurder dan zuur zijn. Mt.Gox zit in een faillissementsprocedure. De curator heeft vastgesteld dat mijn 19,34572499 bitcoins ten tijde van het failliet verklaren een 2014 koers hadden van om en nabij de 450 dollar. Bij een eventuele uitbetaling aan de crediteuren zoals ik, krijg ik dan 19 keer de koers van toen oftewel iets van 7500 euro.
Een fijn bedrag gezien mijn oorspronkelijke investering van 600 euro. Maar natuurlijk heb ik veel liever een kwart van mijn bitcoins, want dat is een veelvoud van die 7500 euro waard. Althans op dit moment.
Miljarden verdienen aan faillissement
Eigenlijk maakt het me allemaal niet uit. Ik heb dat geld al lang afgeschreven. Als er ooit iets van terugkomt, dan is dat mooi meegenomen. Slechts één mogelijk scenario zit me echt dwars.
Als de uitbetaling plaatsvindt tegen de koers van 2014, zoals op dit moment het voorstel is, dan kan Mt.Gox met de huidige koers alle crediteuren met gemak betalen en blijft er nog een paar miljard euro over.
Het geld dat overblijft, gaat naar de Mt.Gox-aandeelhouders, waaronder oprichter Mark Karpelès. Door zijn onkunde is het geld van iedereen weg. En hij zou nu dus miljarden kunnen verdienen aan het faillissement. Anders gezegd: mijn 19,3 bitcoins zouden mij dus 7500 euro opleveren, terwijl diegene die ze heeft laten jatten, iets van een kwart miljoen op zijn rekening kan bijschrijven - alleen al voor mijn verdwenen bitcoins. Dat is goed verdienen voor onbekwaamheid!
Bonus van 200 miljoen euro voor niets doen
En het wordt nog gekker. Recent is er een zogeheten bitcoin hard fork geweest. Heel summier samengevat is er in oktober een duplicaat van de bitcoin-blockchain gemaakt die als een eigen valuta onder de naam bitcoin cash met wat technische aanpassingen in de bitcoin cash-blockchain verder door het leven gaat.
Iedereen die een bitcoin had, kreeg van de ene op de andere dag ook helemaal gratis en voor niets het equivalent in bitcoin cash. En die is op dit moment ook iets van 1200 euro waard. Oftewel: Mark en de andere shareholders krijgen dan nog een kleine bonus van een slordige 200 miljoen euro voor niets doen. En er is nog een hard fork geweest met bitcoin gold...
202.000 bitcoins verdelen
Toch is er weer een klein beetje hoop. Een aantal crediteuren, waaronder Mark Karpelès zelf, hebben de Japanse rechtbank gevraagd te onderzoeken of een zogeheten 'civil rehabilitation' mogelijk is. Dat zou betekenen dat Mt. Gox uit het faillissement gehaald wordt en als het ware een 'doorstart' zou maken met als doel de overgebleven 202.000 bitcoins onder de crediteuren te verdelen.
Of de rechtbank een verandering van procedure ziet zitten is nog maar de vraag. Voor ons crediteuren zou het fijn zijn als er eindelijk iets gebeurt met onze bitcoins die nu achter slot en grendel van de Japanse bureaucratie verborgen zitten. De tijd zal het leren.
Gratis geld
Oja, ik ben trouwens weer bakken met geld aan het verdienen. Ik had namelijk nog iets van 0,12 BTC staan en die zijn dankzij de bitcoin cash-hard fork verhoogd naar 0,17139 BTC. Dat is gewoon gratis geld: meer dan 2000 euro die ik met niks doen heb verdiend!
Alleen wel jammer dat ik er niet bij kan. Mijn crypto-verdiensten staan namelijk op die fokking cryptobeurs Kraken geparkeerd die door de bitcoin-hype al een paar dagen overbelast en onbereikbaar is. Dit GLC'tje heb ik eerder geroken. Ik verdien toch niet nog een keer bakken met Gebakken Lucht Coins!