Nederlandse ondernemer wil de hele wereld online krijgen
Mark Vletter, de oprichter van twee Groningse telecombedrijven, gaat de winsten en opgedane kennis inzetten om iedereen in de wereld toegang tot internet te geven.
Volgens internetworldstats.com heeft op dit moment 48 procent van de wereld geen toegang tot internet. Ondernemer Mark Vletter heeft er zijn missie van gemaakt om iedereen aan te sluiten en is daarom de initiatiefnemer van de stichting 48percent.org.
Multinationals uit Silicon Valley streven hetzelfde doel na. Facebook test drones die internet aanbieden, Google probeert het met ballonnen en SpaceX heeft satellieten die laag overvliegen. Dat is dan ook precies wat Vletter niet gaat doen. Zijn speerpunt wordt de connectiviteit op de grond. Dat is in het verlengde van de twee bedrijven die hij oprichtte: VoIP-aanbieder Voys en telecom-it-bedrijf Devhouse Spindle.
In gebieden zonder internet zijn andere modems nodig dan dat er nu voor handen zijn. "Het moet een modem zijn die kan inbellen, maar ook een lokaal netwerkje kan aanmaken", zegt Vletter tegen RTL Z. Daarbij moeten de apparaten weinig stroom gebruiken, omdat veel van de gebieden zonder internet ook vaak geen betrouwbaar elektriciteitsnet hebben.
Wedstrijd voor beste modem
Het ontwikkelen van een modem is voor Vletter maar een voorbeeld van wat er allemaal moet gebeuren. "Het is een van de vele puzzelstukjes die er op dit moment liggen. Maar we hoeven het niet allemaal zelf te doen." Op dit moment denkt hij 'aan een Hyperloop-achtige wedstrijd' waarin de ontwikkelaar met het beste modem beloond wordt. "Die krijgt dan een kwart miljoen euro." Zijn huidige bedrijven draaien zo goed dat hij zo'n prijs 'wel een aantal keer kan uitloven'.
Dat klinkt als een grote financiële belasting voor de twee bedrijven, maar Vletter richtte de bedrijven juist op met het doel om de financiers van deze stichting te worden. "Het is de enige reden dat ik met deze bedrijven begonnen ben."
Grote plannen, dus, waarvoor de eerste stap nu is om een projectleider aan te nemen. Dat is ook de reden dat de site van 48percent.org nog niet online is. "De nieuwe projectleider moet daar zelf een eigen draai aan kunnen geven. Er moeten nog grote knopen gehakt worden."
Vletter zelf heeft, bij de bedrijven die hij begon, operationeel niks meer te doen. Hij focust zich nu dus volledig op de nieuwe stichting. Hij gaat de boodschap van 48percent.org verspreiden en samenwerkingen opzetten over de hele werd.