Politie beheert maand lang zwarte markt op dark web

Politie beheert maand lang zwarte markt op dark web
20 juli 2017 om 17:44
Laatste update: 26 april 2018 om 19:14

Hansa, een van de grootste zwarte markten van het dark web, is al een maand in handen van de Nederlandse politie.

Het is een megavangst voor de politie, die een onderzoek is gestart naar de kopers en verkopers op de site. Tegelijkertijd kondigt de FBI aan dat Alpabay, de grootste zwarte markt van het dark web, is opgerold. Deze website, waaronder andere drugs en wapens werden verkocht, was al sinds 6 juli niet meer bereikbaar.

Samen met de FBI heeft de Nederlandse politie een actie afgestemd: door Hansa afgelopen maand in de lucht te houden, vluchtten veel Alphabay-gebruikers naar Hansa. Op die manier wilde de politie zo veel mogelijk informatie verzamelen over kopers en verkopers.

Encryptie stiekem uitgezet

Op Hansa schakelde de politie de encryptie uit waarmee gebruikers aanvankelijk dachten veilig met elkaar te kunnen communiceren. Ze wisselden daar onder andere adressen uit, bijvoorbeeld om drugs naartoe te laten sturen. "Heel veel mensen kunnen zich de komende tijd zorgen gaan maken", zegt Martijn Egberts, officier van justitie. Hij benadrukt dat zowel kopers als verkopers worden aangepakt, maar zal zich met name richten op de mensen achter bestellingen van bijvoorbeeld 'meer dan 90 pillen'.

Door een tip van een securitybedrijf kwam de politie achter de locatie van de server van Hansa, die uiteindelijk in Litouwen bleek te staan. Daar is de server in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op 1000 bitcoins, met een waarde van 2 miljoen euro.

Aanhoudingen

Er zijn inmiddels vier drugsverkopers in Nederland aangehouden en de komende tijd probeert de politie nog meer kopers en verkopers te identificeren. "Een schat aan verkregen informatie wordt de komende tijd nog verder onderzocht", aldus de woordvoerder.

Er werden de afgelopen maand bij Hansa zo'n 50.000 bestellingen gedaan, met name voor soft- en harddrugs. De politie benadrukt dat het zelf geen drugs heeft verkocht, maar enkel het platform heeft aangeboden. Dit deed het om zo veel mogelijk gegevens van kopers en verkopers te verzamelen. 

Marktplaats op dark web

Alphabay en Hansa waren een soort illegale Marktplaats. Zo kon je feedback op je aankopen achterlaten en communiceren met verkopers, maar ook een geschil starten als je vond dat de kwaliteit van het gekochte product niet in orde was. Daarnaast waren er allerlei categorieën voor de producten die werden aangeboden, van 'amfetaminen' en 'handgeweren' tot 'gestolen creditcardgegevens'. De betalingen werden gedaan met cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Monero.

Websites op het dark web zijn te bezoeken met de Tor-browser en te herkennen aan het .onion-webadres. Deze websites zijn niet te bereiken via zoekmachines of je normale browser. Met de Tor-browser browse je anoniem, ook op het normale internet. Dat komt omdat je verbinding door verschillende computers van over de hele wereld wordt gesluisd, om zo je huidige locatie te verhullen.

Lees meer over:

Deel via