Eerste indruk OnePlus 3T: het beste Android-toestel van 2016

Eerste indruk OnePlus 3T: het beste Android-toestel van 2016

22 november 2016 om 17:11
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

De Chinese smartphone OnePlus 3T is een paar tientjes duurder dan zijn voorganger, maar is opnieuw zijn prijs dubbel en dwars waard.

OnePlus heeft in een paar jaar de smartphonemarkt opgeschud door krachtige smartphones tegen lage prijzen te verkopen. De OnePlus 3T is een licht opgefriste versie van de OnePlus 3, die in de zomer verscheen, en laat zien dat kwaliteit opnieuw niet veel hoeft te kosten.

De OnePlus 3T, die vanaf 28 november te koop is voor 439 euro, ziet er precies hetzelfde uit als zijn voorganger. Alleen het kleurtje is anders: gunmetal, dat een soort combinatie tussen goud en grijs is. Daarmee ziet de aluminium behuizing er weer strak uit.

OnePlus behoudt ook twee belangrijke features van de vorige telefoon: dualsim en een fysieke muteknop. Eerstgenoemde betekent dat je de telefoon met twee simkaarten kunt gebruiken en met beide nummers kunt bellen en appen. De fysieke muteknop laat je het toestel in de stille modus (alleen alarmen rinkelen) of prioriteitsmodus (allen notificaties van belangrijke contactpersonen of apps) zetten.

Lange accuduur

Er is veel hetzelfde gebleven bij de OnePlus 3T. De telefoon heeft opnieuw een 5,5 inch amoled-scherm (full-hd), 16 megapixel-camera aan de achterkant, 6GB werkgeheugen en de mogelijkheid om de smartphone binnen een halfuur met 60 procent acculading te vullen. Wat is er dan veranderd? Nou, twee belangrijke onderdelen van de telefoon: de processor en accu. De OnePlus 3T heeft de nieuwe Snapdragon 821-chip van Qualcomm, die krachtiger en energiezuiniger is, en een grotere accu (3400 mAh). De accu is 13 procent groter dan zijn voorganger.

De energiezuinige chip vormt in combinatie met de grotere accu de belangrijkste verbetering: de OnePlus 3T gaat een stuk langer mee dan zijn voorganger. Dat is fijn, maar zelfs de OnePlus 3 had al een prima accuduur. Met deze smartphone hoef je je dan ook bijna geen zorgen meer te maken over een lege batterij.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e6ab0212-b7a0-4cdd-a452-a9c67a551c66"></drupal-entity>

Sterker saffierglas

Dan gaan we naar de kleinere veranderingen. Bij de OnePlus 3T wordt sterker saffiergras gebruikt om de cameralens te beschermen. Dat klinkt niet bijster interessant, maar er zijn genoeg OnePlus 3-bezitters die klagen over een kapot glaasje. Een vriend van mij heeft dit glaasje zelfs laten barsten door de telefoon iets te hard op het aanrecht neer te leggen. 

Verder heeft OnePlus het aantal megapixel van de camera aan de voorkant verhoogd van 8 naar 16, waarmee je selfies in hogere kwaliteit schiet. Als laatste is er een optie toegevoegd om 128GB opslagruimte te kiezen. Dat kost ook iets meer: 479 in plaats van 439 euro.

Verbeterde software

De grote kracht achter de OnePlus-telefoons is de software, het op Android 6 Marshmallow gebaseerde OxygenOS. De Android-versie die OnePlus gebruikt, is vrijwel identiek aan Googles kale versie van Android die op Nexus-toestellen draait. Dat zorgt voor een vlot systeem, een mooie interface en geen onnodige apps. 

OnePlus geeft de gebruiker veel keuze, bijvoorbeeld de mogelijkheid om software- of hardwarematige knoppen te gebruiken. Naast de vingerafdrukscanner zijn twee aanraakgevoelige knoppen (die je niet fysiek in kunt drukken) bij de OnePlus 3T te vinden, maar je kunt ook softwareknoppen via het scherm gebruiken.

De software voor de OnePlus 3T is op verschillende punten verbeterd waardoor het systeem minder werkgeheugen en energie verbruikt. Ook zijn er enkele handige features toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om zelf alle knoppen in het notificatiepaneel aan te passen en ongewenste bellers te blokkeren. Deze functies komen ook naar de OnePlus 3.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="5c562baa-da29-49dd-b5d6-e5979f0c65c8"></drupal-entity>

Twee kleine kritiekpunten

Ik heb nog wel twee kleine puntjes van kritiek. Allereerst is de OnePlus 3T niet waterdicht, waarmee hij achterloopt op het gros van de andere toptoestellen van dit jaar.

Het tweede punt is de prijs: de OnePlus 3T is 40 euro duurder dan zijn voorganger. Voor die extra 40 euro krijg je krachtigere hardware, een langere accuduur en verbeterde selfiecamera. Dat zijn allemaal belangrijke punten die de prijsverhoging rechtvaardigen.

Als je die verbeteringen optelt bij de fraaie bouwkwaliteit, vlotte software en de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken, is de OnePlus 3T met zijn adviesprijs van 439 euro de beste Android-smartphone die je dit jaar kunt kopen.

Lees meer over:

Deel via