Jony Ive ziet MacBooks met touchscreen niet zitten

Jony Ive ziet MacBooks met touchscreen niet zitten
1 november 2016 om 11:04
Laatste update: 27 april 2018 om 01:57

De nieuwe MacBooks hebben nog steeds geen touchscreen, en dat is volgens Apple’s Jony Ive heel bewust.

De nieuwe MacBook Pro heeft geen touchscreen maar een Touch Bar boven het toetsenbord. Een hele bewuste keuze, zegt Apple-hoofdontwerper Jony Ive in gesprek met Cnet. “Toen we multitouch vele jaren geleden verkenden, hebben we geprobeerd om er de juiste toepassingen en kansen voor te begrijpen”, zegt Ive. “We hadden gewoon niet het gevoel dat [de Mac] daar de juiste plaats voor was. Het was geen erg handige of geschikte toepassing van multitouch.”

Het commentaar dat touchscreens niet zo geschikt zijn voor laptops bestaat al langer. Hoewel tal van Chromebooks en Windows-laptops wel touchscreens hebben, zijn de beste toepassingen pas echt handig als het scherm ligt. Zie de Surface Pro-modellen van Microsoft: die kan je met de ingebouwde standaard een stuk platter leggen, zodat je op het scherm met een pen uit de voeten kan.

Bij laptops heb je die mogelijkheid niet, en rest de vraag of het wel handig is om steeds je handen op te tillen om het scherm aan te raken, als je ze op je toetsenbord hebt liggen. Vandaar de keuze voor de Touch Bar: wel de veelzijdigheid van een touchscreen, zonder de moeite om je handen steeds op te hoeven tillen.

MacOS nog niet geschikt voor touch

Overigens zal het ook een factor zijn dat MacOS tot nu toe niet geschikt is gemaakt voor touch. Zaken als scrollen, swipen en zoomen zouden makkelijk genoeg kunnen worden overgezet, maar voor de rest zijn veel knoppen te klein en zou Apple het systeem flink moeten omgooien voor in eerste instantie een kleine groep gebruikers. Dat zag je ook bij Windows, dat in de eerste jaren na het introduceren van een touch-functie niet altijd even makkelijk te bedienen was. Gebruikers moesten wisselen tussen een klassieke vormgeving en een tablet-indeling. Het is goed voor te stellen dat Apple dat juist wil voorkomen.

Lees meer over:

Deel via