Airbnb wil alleen anonieme data delen met Amsterdam

Airbnb wil alleen anonieme data delen met Amsterdam
15 juli 2016 om 09:15
Laatste update: 27 april 2018 om 04:32

Airbnb zal alleen anonieme gebruikersdata delen met de gemeente Amsterdam om 'te helpen bij het maken van handhavingsbeleid'.

De gemeente Amsterdam zit in haar maag met de overlast van de verhuur van woonruimte (illegale hotels) in de hoofdstad aan toeristen. Officieel mogen huizenbezitters hun huis maximaal 60 dagen per jaar aan maximaal 4 personen tegelijkertijd verhuren. Maar vanwege de lucratieve inkomsten houdt lang niet iedereen zich daaraan. In reactie op een motie in de Tweede Kamer opende de gemeente gisteren een hotline waar buren overlast van illegale vakantiehuur kunnen melden

En wat zou er nu handiger zijn om die overtreders aan te pakken (en belasting te heffen) dan rechtstreeks inzage te hebben in de gegevens van Airbnb? Dat bedrijf heeft immers het beste overzicht van aanbieders en hoe lang die hun huis verhuren. Maar het Amerikaanse bedrijf weigert dat te delen, is te lezen in een voorstel dat het bedrijf doet. "Airbnb wil de privacy van zijn gebruikers niet schenden. Want ook de privacy van gebruikers die niets fout doen, wordt dan geschonden", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hij voegt daar aan toe dat dit wereldwijd beleid is van Airbnb. 

Op dit moment zijn onderhandelingen gaande tussen de gemeente en de verhuursite om tot nieuwe afspraken te komen. De vorige zijn in 2014 gemaakt en inmiddels aan vervanging toe. Het bedrijf ligt, net als Uber, wereldwijd onder een vergrootglas omdat hun vernieuwende businessmodel niet altijd strookt met bestaande regelgeving. In Berlijn werd de verhuur van appartementen via sites als Airbnb onlangs verboden, op straffe van een boete van 100.000 euro. 

'Regels vertragen innovatie'

In aanloop naar het maken van afspraken in Amsterdam zet Airbnb alvast haar hakken in het zand. Behalve dat het bedrijf dus slechts geanonimiseerde gebruikersdata wil delen, pleit het ook voor simpele regels voor het verhuren van woningen. "Ingewikkelde en verzwarende regels bevoordelen grote bedrijven, vertragen innovatie en raken mensen die de inkomsten het hardst nodig hebben", schrijft het bedrijf. 

Volgens de Amerikanen kreeg de Amsterdamse economie dankzij hen vorig jaar een extra boost van 380 miljoen euro en verdienden verhuurders gemiddeld 3800 euro vorig jaar. Amsterdam 'is een speciale stad' voor Airbnb, dat de hoofdstad roemt als 'wereldleider in de deeleconomie en onze langste en sterkste partner van alle steden ter wereld'.  "Het aanpakken van illegale hotels is inderdaad topprioriteit en blijft dus een belangrijk onderdeel van het gesprek", reageert een woordvoerster van de gemeente desgevraagd tegen RTL Z. "Hoe we dat precies gaan doen, daar praten we nu over en dat doen we niet via de media."

Lees meer over:

Deel via