'Nederland zou veel profiteren van cashloze maatschappij'
Als er geen cashgeld meer gebruikt zou worden in Nederland, zou dat volgens onderzoek een flinke besparing opleveren.
Die besparing kan volgens onderzoekers van Tufts University plaatsvinden doordat Nederland een hoogontwikkeld land is waar de ‘kosten’ van cash ook relatief hoog zijn. Zo levert het gebruik van cash in landen als Zweden en Finland maar ook Kenia en Turkije de samenleving een aanmerkelijk minder grote kostenpost op. Het gaat daarbij onder meer om de kosten voor het bevoorraden en onderhouden van pinautomaten en de schade die wordt veroorzaakt doordat cash-transacties burgers in staat stellen om de belastingen te ontduiken.
Van alle 154 onderzochte landen zou Nederland daarom samen met de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Tsjechië, China en Brazilië het meeste kunnen profiteren van een overstap naar volledig digitaal betaalverkeer, schrijven de onderzoekers in een artikel voor Harvard Business Review. In de Verenigde Staten zou het afschaffen van cash bijvoorbeeld een jaarlijkse besparing van 200 miljard dollar per jaar kunnen opleveren.
Oude sok
De discussie over de wenselijkheid van een dergelijke cashloze maatschappij is het laatste jaar flink opgelaaid. Tegenstanders wijzen erop dat het afschaffen van cashgeld leidt tot minder privacy, omdat elke betaling dan digitaal wordt opgeslagen. Ook vrezen zij dat de afschaffing van cashgeld de deur openzet voor banken om consumenten een negatieve rente op hun spaargeld te rekenen. Spaarders kunnen er dan immers niet meer voor kiezen om hun geld bij de bank weg te halen en voortaan in een oude sok te bewaren.
Volgens een recente studie van MasterCard wordt cash nu nog altijd gebruikt voor 85 procent van alle consumententransacties wereldwijd. Het aantal eurobiljetten dat in omloop is, is nog nooit zo hoog geweest als nu.