KPN versnelt uitrol LoRa-netwerk voor 'internet of things'
Het LoRa-netwerk van KPN wordt sneller uitgerold dan eerst was gepland. De belangstelling blijkt groot.
Volgens KPN is er veel vraag naar zijn nieuwe LoRa-netwerk van klanten en geïnteresseerden. Daarom schuift het telecombedrijf de uitrol van het speciale netwerk voor kleine apparaten en sensoren naar voren. Aanvankelijk was het plan om LoRa eind 2016 landelijk te laten werken, nu mikt KPN op het tweede kwartaal van dit jaar.
Wat is LoRa?
LoRa is een nieuw netwerk dat naast 2G-, 3G- en 4G-netwerken bestaat. Het staat voor Long Range Low Power en is gericht op apparaten die aangesloten worden op het 'internet of things'. Dat gaat van lampen tot wasmachines. Omdat de technologie werkt via een lage frequentie, kan het verkeer goedkoper en energiezuiniger verlopen. Bij LoRa worden namelijk geen mb's of gb’s verstuurd, maar maximaal een paar kb per keer. Een signaal om apparaten aan of uit te zetten of een kleine verandering te versturen heeft nu eenmaal niet veel data nodig.
Gebruik
Ook voor bedrijven is LoRa interessant. Zo kan een boer via LoRa op de hoogte gehouden worden over het welzijn van zijn koeien. Gemeentes kunnen bijvoorbeeld slimme lantaarnpalen laten werken met LoRa, die pas aan springen als je er langs fietst. Daarmee wordt ook meteen bespaard op de uitstoot van CO2.
Niet alleen KPN is bezig met een LoRa-netwerk. Ook The Things Network doet het. Dat is een open source-variant die gratis te gebruiken is in enkele steden.