IJsbergen in Parijs: kunst over klimaatverandering

IJsbergen in Parijs: kunst over klimaatverandering
6 december 2015 om 17:36
Laatste update: 27 april 2018 om 18:26

Hoe maak je de klimaatverandering inzichtelijk? Volgens de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson met een klok bestaande uit ijsbergen.

Eliasson drapeerde de enorme ijsblokken in een cirkel op het Place du Pantheon in Parijs, waar op dit moment de klimaattop plaatsvindt. Zo kunnen Parijzenaren zien hoe de tijd wegtikt en het ijs langzaam wegsmelt, zo is de gedachte.

De ijsblokken, die bestaan uit samengeperste sneeuw van duizenden jaren, zijn verzameld door de voormalige premier van Groenland: Kuupik Kleist. Begin oktober ging hij met een boot op pad om ijsbergen te verzamelen die zijn afgebroken van gletsjers.

"Negentig procent van ons land is bedekt met ijs", vertelt Kleist aan The New Yorker. "Het vormt een belangrijk onderdeel van onze nationale identiteit. Als Groenlander hoef je nu maar uit je raam te kijken om te zien dat er iets dramatisch gebeurt."

Zeespiegelstijging

De Groenlandse gletsjers zijn al jaren aan het smelten. De laatste jaren neemt het smelttempo toe. Zo verliest de grote Zachariae Isstrom-gletsjer nu jaarlijks 4,5 miljard ton aan ijs. Voortdurend storten er grote ijsbergen in de Noord-Atlantische Oceaan.

Als de twee grootste gletsjers van IJsland volledig smelten (behalve de Zachariae Isstrom is er ook nog de Nioghalvfjerdsfjorden), dan kan dat leiden tot een wereldwijde zeespiegelstijging van een meter.

Lees ook:

Duizenden lege schoenen in Parijs tegen klimaatverandering

Lees meer over:

Deel via