Gamend geld verdienen: 'Je hoeft niet eens goed te zijn'

Gamend geld verdienen: 'Je hoeft niet eens goed te zijn'

15 oktober 2015 om 08:00
Laatste update: 27 april 2018 om 20:30

Populaire gamers die online streamen hoe ze spelen krijgen niet alleen kijkers maar ook donaties. Waarom doen fans dat?

Bekijk dit item uit Bright TV:

Via streamingdienst Twitch kunnen gamers hun spelkunsten live vertonen. Het gaat dan echt om de games zelf. Zo stelde Twitch eerder een verbod in op diepe decolletés om te voorkomen dat het een fetisjistische webcamservice werd.

Twitch is gratis, maar het grote publiek betaalt de streamers graag. Een van de succesvolste Nederlandse streamers is Marcella de Bie (24), of Nysira zoals zij online heet. Een goed verzorgde, spontane meid met een voorkeur voor Blizzard-games.

Sponsors en donateurs

Inmiddels verdient zij haar brood met haar hobby. Ze wordt gesponsord door hardwareproducenten en wordt uitgenodigd voor betaalde game-events en publieke optredens. Belangrijkst: ze krijgt giften van kijkers die variëren van tien tot duizenden euro's.

Een van haar donateurs is Nikky (32). Hij zocht een Nederlandse streamer die Heroes of the Storm speelt en vond Nysira. "Ik noem mezelf niet echt een fan, maar ik kijk eigenlijk wel dagelijks naar haar streams. Ze geeft entertainment."

Lang geleden moest ik zelf een pc delen met mijn broers. Als ik niet mocht gamen, keek ik hoe zij dat deden. Ook zijn er veel gamers die op YouTube gamevideo's kijken ter inspiratie. Ik begrijp dus wel dat het vermakelijk kan zijn. Maar waarom zou je ervoor betalen?

Je betaalt voor een televisieabonnement of een bioscoopkaartje, dus waarom niet voor streamers, zeggen fans. En er staat wat tegenover. Zo mocht Nikky na donaties samen met Nysira Heroes of the Storm spelen. Gertjan (27) kijkt ook bijna dagelijks naar Nysira's streams. "Streamen is niet een baan met een baas die jou betaalt", zegt hij. "Donaties zijn haar salaris, dus support je haar, zodat ze door kan blijven gaan met streamen."

'Je streams hebben me geholpen'

Ok, heel redelijk. Maar waarom zulke hoge donaties? Nysira zelf zegt het niet te begrijpen en is elke keer verbaasd als ze een hoog bedrag krijgt. Gertjan en Nikky vinden het minder verrassend. Beiden denken dat het simpelweg inkomensafhankelijk is.

Bovendien kan een streamer door de persoonlijke manier waarop hij of zij je betrekt in jullie gezamelijke hobby echt wat voor je betekenen, denkt Gertjan. "Een fan die veel geld doneerde zei: Ik ging door een moeilijke tijd en jouw streams hebben me er doorheen geholpen." Ook geeft het jezelf goed gevoel als je ziet dat een streamer blij is met een donatie, voegt Nikky toe.

Geld geven maakt dus gelukkig. En laten we eerlijk zijn: geld krijgen ook. Dus aangezien ik zelf graag game: zou ik het kunnen, streamer worden? "Waarom niet", zegt Gertjan. Nikky: "Je hoeft niet eens heel goed te zijn in een game, het gaat om de entertainmentwaarde. Dus hoe ga je om met je publiek."

'Iedereen kan het'

"Als je lekker kan kletsen en niet bang bent dat er een camera op je staat, kan iedereen het", zegt Nysira. Maar één tip: "Als je succesvol wordt, willen mensen je ook in het echt zien. En dan willen ze dezelfde persoon zien als in de streams." Kortom: blijf vooral jezelf.

Nou, speel ik niet zo goed samen met anderen, zeggen die anderen. Maar misschien moet ik het toch eens proberen. En ondertussen: wil je me vaker zien vloggen: ik sta open voor donaties. Wil je me nooit meer zien vloggen: ik sta open voor donaties.

Door Anna Sonnemans

De uitzendingen van Bright TV:

Aflevering 6: digitale assistenten, flightsims, game-streamers

Aflevering 5:Aflevering 4

Aflevering 3: The Things Network, dansen met drones

Aflevering 2: slimme schoenen, sociale robots

Aflevering 1: 2D versus 3D, DIY-hologram, virtualreality-bril HTC

Bright TV, elke maandagavond op RTL Z.

Lees meer over:

Deel via