Vakantietest '95 vs '15: het boek vs. het e-book (5)

Vakantietest '95 vs '15: het boek vs. het e-book (5)
9 juli 2015 om 11:28
Laatste update: 27 april 2018 om 23:05

Rutger vergelijkt in de maand juli de vakantie van 1995 met die van 2015. Vandaag: De boeken van de bieb vs. de Kobo Glo HD.

Historie
Ik durf hier eigenlijk niets te schrijven over de geschiedenis van de boekdrukkunst tot de e-reader. Het schijnt dat er conflicterende verhalen zijn over wanneer de eerste keer een boek werd gedrukt. Dus we houden de historie van boeken even bij de laatste paar jaar. In 2001 waren er in Nederland nog 508 basisbibliotheken. In 2014 zijn er nog maar 156. Want waar wij in '95 nog met een stapel van 6 bibliotheekboeken per persoon op pad gingen, kun je nu lezen op je iPad, je oversized smartphone en natuurlijk de e-reader. Wij hebben de nieuwe Kobo Glo HD mee. Een alom geprezen e-boekenlezer.

1995
In 1995 was ik net van de middelbare school af en ging ik voor de laatste keer met mijn ouders mee op vakantie. De leeslijst voor Nederlands, Frans, Duits en Engels was dus net afgerond. Als gevolg had ik deze vakantie exact 0 boeken mee. Maar in de caravan, in het vakje boven de televisie, lag een mooi stapeltje bibliotheekboeken voor vaders en moeders.

2015
Inmiddels ben ik weer wat bijgetrokken. Van de auteurs van de leeslijst is slechts Camus blijven hangen. Cesare Pavese, Haruki Murakami, Bill Bryson en Alain de Botton vullen nu de boekenkast. Dankzij online verkopers zijn boeken ook makkelijker en sneller verkrijgbaar geworden, waardoor ik er meer zelf koop. Maar op vakantie heb ik weinig behoefte om al dat gewicht mee te slepen. Een e-reader biedt dan uitkomst. Lezen op een tablet is vermoeiend vanwege het licht dat constant in je ogen schijnt. Een e-reader heeft daar dankzij het e-ink display geen last van. Als gevolg zijn ze ook goedkoper en gaat de accu eindeloos veel langer mee.

De Kobo Glo HD is op dit moment volgens andere reviewers dé e-reader om mee te nemen. Hij heeft een behoorlijke boekenwinkel, is ook bruikbaar met de groeiende collectie e-books van bibliotheek.nl, lust veel verschillende formaten en heeft een bijzonder goed scherm (1448 x 1072) voor een mooie prijs (130 euro). Bol.com heeft inmiddels 2 miljoen ebook-titels. Koop je ze daar online, verschijnen ze vanzelf op je Kobo als die via Wifi aangesloten is. Bibliotheek boeken gaat iets lastiger. Die moet je via Adobe Digital Editions overzetten. Jammer, want dan kun je op vakantie geen nieuwe boeken lenen, tenzij je de laptop mee hebt.
Een paar jaar geleden hoefde je een e-book alleen mee te nemen als je op vakantie ging naar Scandinavië in de herfst. Tegenwoordig zijn de schermen zo goed dat je zelfs op het strand in de volle zon je boek kan lezen. Bovendien kun je met de accu van deze Glo HD nonstop 30 uur lezen. In praktijk moet ik er dus drie weken mee doorkomen zonder opladen.


Conclusie
Ja, ik houd ook van de fysieke sensatie van het bladeren. Van het vasthouden van een boek dat iets weegt. Het in de hoek kunnen smijten. En sinds kort schrijf ik ook graag mijn naam voorin en zet aantekeningen in de kantlijn. Zuinig doe je maar met boeken van de bieb. Als ik ze gekocht heb, vreet ik ze nog net niet op. Maar op vakantie is het wel heel fijn om veel boeken mee te kunnen nemen en dan wint de e-reader het eenvoudig. Deze Kobo Glo HD kan meer boeken opslaan dan achter in onze Volvo V70 passen. Houd je van een strandvakantie én van lezen, dan kan het toch prettig zijn om een echt boek mee te nemen, waar je zonnecreme op terecht mag komen en waar thuis de laatste korreltjes zand nog uitvallen. Voor alle andere vakanties is de Kobo Glo HD een aanrader.

Lees ook:

Vakantietest '95 vs '15: proloog
Climate control vs 5 standen buitenlucht (1)
Handycam vs iPhone (2)
Heupgordels vs. kinderzitjes (3)
Moeders met de kaart vs. TomTom (4)

Lees meer over:

Deel via