Storytel wil de Spotify voor luisterboeken worden
Het Zweedse Storytel wil de Spotify voor luisterboeken worden, en zet in Nederland groot in met onder meer eigen producties.
De podcast is met een gigantische opleving bezig en dat geeft te denken: waar is het luisterboek eigenlijk gebleven? In Nederland is het luisterboek nog niet zo populair, maar in Zweden is dat een ander verhaal. De verdienste van Storytel, zegt marketingmanager Ambra Pierrou. De Zweedse luisterboekendienst gebruikt het model van Netflix en vooral Spotify: eindeloos luisteren voor een vaste prijs.
"In Zweden zijn luisterboeken door onze dienst enorm populair geworden", zegt Pierrou. "We zijn nu al een tijdje in Nederland bezig en dit jaar willen we hier echt groot worden." De insteek van Storytel is simpel: de dienst biedt voor 9,99 euro per maand toegang tot een paar duizend audioboeken in zowel Nederlands als Engels. Die kan je streamen, en tot vijf titels kan je offline opslaan. "Speciaal voor de Nederlandse markt bieden wij als enige de Nederlandse versie van Game of Thrones als luisterboek aan. De hele serie", zegt Pierrou.
Honderden titels
De dienst is in Zweden mede zo'n succes omdat een los luisterboek met gemiddeld 10 à 15 euro al snel duurder is dan een maand lang Storytel luisteren. In Nederland werkt Storytel samen met uitgeverij Rubinstein. Het bedrijf wil dit jaar tussen de 120 en 200 luisterboeken produceren, exclusief voor zijn eigen dienst.
Pierrou: "Daarvoor zoeken we nauwkeurig Nederlandse voorlezers uit die precies bij het boek passen, zoals bijvoorbeeld Isa Hoes." Hoes leest verschillende boeken vooral gericht op vrouwen voor, zoals De Verbouwing van Saskia Noort en De Ontsnapping van Heleen van Royen.
Juiste stem zoeken
"We hebben in Zweden gemerkt dat het erg belangrijk is om de juiste stem bij elk boek te zoeken", aldus Pierrou. "Sommige mensen gaan net zoveel van de voorlezers houden, als van de schrijvers van de boeken."
Storytel geeft gebruikers dan ook de mogelijkheid om luisterboeken per voorlezer te zoeken. Een handige optie die voor Nederland nog overwogen wordt: de combinatie van luisterboek en e-book. Pierrou laat een Zweeds luisterboek zien, waarbij ze naadloos kan overstappen tussen zelf lezen, en de voorlezer. De app is 14 dagen gratis uit te proberen.