App laat blinden 'zien' dankzij betere tekstherkenning

App laat blinden 'zien' dankzij betere tekstherkenning

22 september 2014 om 11:28
Laatste update: 28 april 2018 om 03:43

Een nieuwe app blijkt baanbrekend voor slechtzienden, door woorden om hen heen beter te herkennen en ze voor te lezen.

Dat de smartphone ons leven drastisch verandert heeft, staat buiten kijf. Je kan bijna niet meer zonder. De nieuwe KNFB Reader app voor slechtzienden zou echter weleens onmisbaar kunnen worden voor iedereen die problemen met zijn gezichtsvermogen heeft.

Foto’s gemaakt met de nieuwe app die net beschikbaar is gekomen voor iOS en in de komende maanden voor Android uitkomt, zet met slimme algoritmes alle tekst in het beeld direct om naar audio en leest dit voor. Blinden mensen kunnen opeens een menukaart, een lijstje met openingstijden, een wijnetiket of een bedrijfsbord als het ware via audio ‘lezen’. De eerste reacties op de app die 90 euro kost zijn overweldigend positief. Sommige mensen noemen de app een ‘life-changer’.

De app maakt gebruik van nieuwe patronen algoritmes, beeldverwerkingstechnologie en nieuwe smartphone hardware om de tekst in beeld onmiddelijk hardop op te lezen. De gebruiker kan zelfs foto’s onder een hoek nemen. Met de app kan een tekst gefotografeerd worden en ook onmiddellijk omgezet worden naar een Braille-display. De app kan tevens tussen verschillende talen vertalen en bijvoorbeeld tot op een afstand van ruim 7 meter PowerPoint-slides omzetten naar audio.

Merkwaardig genoeg is de app het resultaat van een 40-jarige samenwerking tussen de National Federation of the Blind en Ray Kurzweil, uitvinder en tegenwoordig Google-werknemer. Kurzweil begon destijds al te werken aan een leesmachine voor blinden. Enkele jaren later kwam Kurzweil met zijn eerste leesmachine voor blinden op de proppen. Die machine kostte 50.000 dollar en had het formaat van een wasmachine.

Nu experimenteert Kurzweil met de integratie van de KNFB Reader app met Google Glass, een ideale combinatie omdat de bril met ingebouwde camera altijd wijst naar datgene wat de gebruiker probeert te lezen. De app is overigens door het Belgische bedrijf Sensotec NV ontwikkeld.

Lees meer over:

Deel via