Kiezen tussen PS4 en Xbox One? Dit moet je weten
De Next Generation in gaming is met de Xbox One en PlayStation 4 écht begonnen. Maar welke moet je kiezen?
1. De console
Het verschil in grootte tussen beide consoles is enorm. De PlayStation 4 is een kleine console die in de huiskamer niet verkeerd zou staan. Het apparaat heeft een hoekig design en een fraaie oplichtende led. De Xbox One lijkt op een hele grote futuristische videocassetterecorder. En met groot bedoel ik ook echt groot. Dus maak alvast wat ruimte, want het apparaat is net zo groot als een oude versterker.
Een voordeel van de PlayStation 4 is dat de console verticaal kan worden neergezet. Je kunt er zelfs een stand voor kopen. De Xbox One kan echter niet verticaal worden geplaatst: de drive leest de de game dan niet meer zo goed. "Eigen risico", laat Microsoft aan Xbox One-klanten weten die de console verticaal willen neerzetten.
De PlayStation 4 is door zijn compacte design en flexibiliteit de overduidelijke winnaar. Sony laat met zijn nieuwe console zien hoe next gen er écht uit hoort te zien.
Winnaar: PlayStation 4
2. De controller
De controller van de Xbox 360 heeft de nieuwe standaard voor gameconsollers neergezet: zo goed was 'ie. Dat weet ook Sony, die zich voor de DualShock 4 flink heeft laten inspireren door de controller van de Xbox 360. Een bredere controller, meer ronde poken en verbeterde thumbsticks maken van de DualShock 4 de beste PlayStation-controller die Sony ooit heeft gemaakt. Maar de controller is niet beter dan die van Microsoft.
De nieuwe Xbox-controller is vrijwel niet veranderd, maar enkel bijgeschaafd. Zo is het design nog iets ergonomischer, bieden de thumbsticks meer grip en zijn er verschillende trilmotortjes ingebouwd die meer feedback moeten geven bij games. Eerlijk is eerlijk: de Xbox One-controller voelt nog steeds het fijnst aan. Maar Sony laat met de DualShock 4 zien dat het voor het eerst heel dicht in de buurt van de uitstekende controller van Microsoft kan komen.
Winnaar: Xbox One
3. De software
Het probleem van de Xbox One in Nederland is dat de console van Microsoft helemaal niet echt is gericht op de Europese markt. Dat heeft zo zijn reden: sinds de PlayStation 2 is Sony de dominante speler binnen de Europese consolemarkt. Hoewel de Xbox 360 wat marktaandeel van de PlayStation 3 wegsnoepte - mede door de absurd hoge introductieprijs van de PlayStation 3 -, is Sony nog steeds veruit de grootste consolefabrikant in Europa.
Daarom heeft Microsoft zich gericht op zijn thuisland Amerika. In de Verenigde Staten is de verhouding meer 50/50, waarbij de Xbox meestal net iets vaker wordt verkocht dan de PlayStation. De software van de Xbox One biedt daarom allerlei multimedia-functies die met name voor de Amerikaanse markt zijn geschikt, zoals een bloedmooie ESPN-app en de samenwerking tussen de settopbox en de Xbox One.
De PlayStation 4 richt zich vrijwel niet op multimediagebruik. Je kunt met de console Netflix kijken, maar daar houdt het dan ook bij op. De PlayStation 4 is een gameconsole pur sang, de Xbox One een multimedia- en gameapparaat met boordevol potentie. En hoewel ik een groot liefhebber ben van de share-functie van de PlayStation 4, waarmee je snel screenshots en gamefootage kunt uploaden en je eigen gamesessie kunt streamen, is er vooralsnog geen duidelijke winnaar als het om software gaat.
Winnaar: geen
4. De games
De games zijn het moeilijkste punt om een console op te boordelen, vooral in hun vroege fase. Zo werkt Microsoft aan een nieuwe HALO en zijn er genoeg racegamefanaten die alleen de Xbox One kopen voor Forza Motorsport 5, terwijl Sony indruk maakt met de Remastered-versie van The Last of Us en het bloedmooie Killzone. Beide consoles hebben hun eigen exclusives, waar gamers meestal één exclusive zo belangrijk vinden dat ze alleen al daarom een console aanschaffen.
Als ik heel eerlijk ben, heb ik als Xbox 360-eigenaar een paar uitstekende Sony-games gemist. Denk aan Uncharted 3, The Last of Us en Heavy Rain. Oké, en Buzz, waar ik mij bij een vriend enkele avonden uitstekend mee heb vermaakt. De Xbox 360-exclusives waren dungezaaid: HALO Reach, Gears of War en Fable 2 waren toffe games, maar Sony had toch echt het beste aanbod van exclusive games.
Hoewel het vooralsnog onduidelijk is welke exclusives beide consoles allemaal precies krijgen, ziet de catalogus van de PlayStation 4 er op dit moment beter uit: Driveclub, Uncharted 4, The Order: 1886 (onthoud deze titel!), Everybody's Gone to the Rapture, Bloodborne, LittleBigPlanet 3, de remake van Grim Fandango en het langverwachte The Last Guardian. Daar kan de Xbox One op dit moment écht niet tegenop.
Winnaar: PlayStation 4
5. De camera
Bij beide consoles heb je de mogelijkheid om een camera aan te schaffen: Xbox's Kinect of de PlayStation Eye. Laatstgenoemde kost 50 euro, de Kinect heeft een prijskaartje van 100 euro. Door de Kinect was de Xbox One aanvankelijk met een prijs van 499 euro ook 100 euro duurder dan de PlayStation 4. Toen Sony zijn console aankondigde verlaagde Microsoft snel de prijs van een Xbox One naar 399 euro. Hoe? Door de console aan te bieden zonder Kinect.
De Kinect is echter een stuk geavanceerder dan de PlayStation Eye. Zo kan de Kinect je hartslag meten, herkent de camera enorm veel omgevingsinvloeden en bewegingen en is het niet noodzakelijk om een Xbox One-controller vast te houden om te worden herkend. Daarmee is het met de Xbox One mogelijk om meer geavanceerde games te ontwikkelen door het gebruik van de Kinect. Of dat nog gaat gebeuren is onduidelijk, want Kinect-games van de Xbox 360 waren grotendeels een flop.
Winnaar: Xbox One
Een gelijkspel!
Er is geen duidelijke winnaar. En zo hoort het, bij de strijd tussen de twee belangrijkste consoles van de aankomende generatie games. Consumenten zullen een console kopen altijd op basis van hetgeen dat ze nu hebben: een Xbox 360 en PlayStation 3. Als je met jouw huidige console helemaal tevreden bent: koop gewoon zijn opvolger. Dan kun je de komende zeven jaar weer vooruit.
Maar als je twijfelt tussen beide consoles of voor het eerst een console gaat kopen, raad ik de PlayStation 4 aan. De console van Sony scoort namelijk op het belangrijkste punt: het aanbod van games. Want er zijn op dit moment meer redenen om over te stappen van een Xbox 360 naar een PlayStation 4 dan van een PlayStation 3 naar een Xbox One.
Mijn keuze? De PlayStation 4. En ik kom van een Xbox 360.