Waarom het illegale Popcorn Time zo populair is
Zo zou het legale aanbod aan films en series ook moeten zijn.
Ik houd enorm van Netflix. De dienst werkt stabiel, snel en overzichtelijk, en ik ben een enorme voorstander van betaalbare mediadiensten die een waardig alternatief zijn voor illegaal downloaden. Maar mijn Netflix-abonnement heb ik na het kijken van twee seizoenen House of Cards niet meer gebruikt. Waarom? Omdat illegale diensten in bijna alle opzichten beter zijn.
In 2014 download ik nog steeds torrents. Dat doe ik via privétorrentwebsites waar de snelheden extreem hoog zijn en het aanbod zeer breed is. Alles download ik in specifieke mappen die door mediacenterdienst Plex worden geïndexeerd. Vervolgens is alle content die ik graag wil zien in één handig en mooi overzicht verzameld, klaar om naar mijn laptop, in de trein of via mijn Chromecast te streamen.
En dat is eigenlijk nog een vrij omslachtige manier. Popcorn Time (dat bestaat niet meer, maar de technologie wordt gebruikt door andere partijen - check hier een lijst) biedt precies hetzelfde als Plex, alleen hoef je voortaan niets meer eigenhandig te downloaden. Je zoekt naar een film of serie en terwijl de video wordt gedownload kun je 'm bekijken. Bijna alle nieuwe films en series zijn in verschillende formaten te bekijken. En Popcorn Time maakt Bittorrent zo makkelijk en snel dat zelfs de grootste digibeet het kan gebruiken.
De illegaliteit laat zien hoe het legaal zou moeten: één aanbod van diensten die op alle devices beschikbaar is, waarbij video in verschillende formaten wordt aangeboden en met ondertiteling beschikbaar is. En het belangrijkste: content. Nee, ik wil niet de Amerikaanse Netflix gebruiken om een serie te bekijken. Nee, ik wil geen HBO-abonnement om alleen maar Game of Thrones te bekijken. En nee, ik wil niet via de belachelijk slechte interface van Ziggo een film huren middels mijn settopbox. Het stappenplan voor het huren duurt langer dan de film zelf.
Het probleem is dat de diensten hier niet per se iets aan kunnen doen. Copyrightrechten en stokoude entertainmentbedrijven zijn hier de oorzaak van. Want als Netflix in de Verenigde Staten een licentie heeft gekregen op een serie, geldt dat bijvoorbeeld niet in Europa. Daar zijn weer andere copyrightregels actief. En om nog een voorbeeld te noemen: HBO wil niet dat Game of Thrones via andere kanalen beschikbaar komt. Anders sluit niemand meer een HBO Go-abonnement af à 15 euro. En zo stimuleren de bedrijven die zo graag content willen verkopen alleen maar de illegaliteit.
Of, zoals Kevin Spacey al eerder zei tijdens zijn Oscar-speech (video) "Geef mensen wat ze willen, wanneer ze het willen, in een vorm naar keuze en tegen een redelijke prijs. Dan betalen ze er liever voor dan dat ze het stelen. Althans, de meesten dan."
Lees ook