In Zweden kan je mummies digitaal uitpakken

In Zweden kan je mummies digitaal uitpakken
31 maart 2014 om 11:11
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

Een mummie uitpakken is spannend, maar ook behoorlijk zonde. In Zweden doen ze 't daarom met een touchscreen.

Honderd jaar geleden kwamen rijken en geleerden op universiteiten bij elkaar om het uitpakken van een mummie bij te wonen. Logisch, want iedereen wil graag weten wat erin zit. Alleen jammer dat het uitpakken van een ruim tweeduizend jaar oude mummie nogal onomkeerbaar is. Het Zweedse Medelhavsmuseet-museum in Stockholm heeft nu een manier bedacht waarop iedereen die dat wil een mummie kan uitpakken en zijn schatten kan oppakken zonder dat er ook maar een zwachtel opgetild hoeft te worden.


Zo zie je alle details zonder dat het verband eraf hoeft

Met de hulp van onderzoeksgroep Interactive Institute Swedish ICT heeft het museum de ruim tweeduizend jaar oude gemummificeerde Egyptische priester Neswaiu ingescand. Mummies en andere kwetsbare archeologische vondsten worden al langer in de CT-scanner gelegd, maar voor Neswaiu ging Interactive Institute Swedish ICT een stukje verder.

Touchscreen
Door fotogrammetrie te combineren met een CT-scan is een nauwkeurig 3d-beeld van alle lagen van de gemummificeerde Neswaiu gemaakt. Die zit verpakt in drie sarcofagen en is inclusief ingewanden traditionele gemummificeerd. Dat kunnen bezoekers zelf ontdekken met een touchscreen, waarmee ze laag voor laag, sarcofaag voor sarcofaag de mummie kunnen uitpakken.

Inzoomen kan zelfs voorbij het verband, dan zie je dat Neswaiu verschillende medaillons draagt. Die kun je ook vasthouden, met een 3d-printer zijn z'n juwelen tastbaar geworden zonder dat de zwachtels ooit van de mummie zijn gehaald. Ook de verschillende sarcofagen zijn uitprint en als een matroesjka-pop uit de oudheid uit elkaar te halen.


Geen levend mens heeft het ooit gezien, toch kan je 't vasthouden

In eerste instantie wilde het Zweedse museum dat bezoekers op het touchscreen een mummie daadwerkelijk konden uitpakken, om het gevoel dat een echte archeoloog vroeger kreeg het best te benaderen. Hoewel dat goed mogelijk is, is gekozen voor een simpelere manier waarbij bezoekers laag voor laag inzoomen en voorwerpen in 3d kunnen draaien. In de toekomst wil het Medelhavsmuseet meer stukken in zijn collectie 3d-scannen zodat bezoekers het van binnen en van alle kanten kunnen bekijken.

Koop je eigen 3D-scan bij Amsterdamse startup

Scannen in 3d wordt betaalbaar met Sense

Lees meer over:

Deel via