Deze 3d-geprinte bloemen komen écht uit

Deze 3d-geprinte bloemen komen écht uit
4 februari 2014 om 11:16
Laatste update: 28 april 2018 om 07:51

3d-printers worden steeds beter, maar kunnen ze al de natuur nadoen? Deze Blossom-bloemen komen dicht in de buurt.

Kunstenaar Richard Clarkson houdt er van om de natuur binnen na te bootsen. We kennen de ontwerper al onder meer van zijn Cloud Lamp, een levensechte donderwolk voor in je woonkamer die bliksemt en het geluid van onweer laat horen.

Zijn project Blossom valt in hetzelfde straatje van gefabriceerde natuur die toch zijn magie niet verliest. Voor de 3d-geprinte bloemen gebruikte Clarkson niet het doorsnee harde plastic dat dergelijke printers normaal gesproken uitpoepen. De bloemen zijn opgebouwd uit een mengsel van verschillende materialen, waardoor de buitenste blaadjes flexibel en beweeglijk zijn en het harde, roze en bijna doorzichtige hart van de bloem.

Door die mix van materialen en de manier waarop de bloemen nauwgezet in 3d ontworpen zijn, kunnen ze bloeien. Als er door de steel lucht in de bloem wordt geblazen, zwellen de blaadjes deels op en duwen tegen het blaadje ernaast. Op die manier worden alle blaadjes naar buiten geduwd, waardoor het eruit ziet of de bloem bloeit en het het hart te zien is.


Het interne ontwerp maak de bloeiende bloemen mogelijk

Het zwarte, rubberachtige materiaal waar de blaadjes van gemaakt zijn heet Tango Black, het hart is opgebouwd uit het solide en transparante Fullcure 720. Blossom werd al in 2012 gemaakt, met een Connex 3d-printer van ontwerpstudio Objet, toch is tot nu gewacht met het werk naar buiten te brengen.

Lees meer over:

Deel via