Eerste indruk: Google Glass
De toekomst van draagbare technologie was voor even in Nederland. Daniël keek een klein uur door Google Glass en zag een nieuwe wereld voor zich opengaan.
Eén van de tweeduizend Google Glass-brillen was tijdens The Next Web conferentie vorige week voor enkele dagen in Nederland. De bril is van Robert Scoble, een bekende Amerikaanse technologieblogger die even snel praat als met zijn handen beweegt wanneer het over technologische innovaties gaat.
Scoble heeft Glass (lees ook onze Uitlegparty) een week in zijn bezit en moet de bril gemiddeld drie tot vier keer per dag opnieuw opladen. "Iedereen wil ‘m even uitproberen", zegt de Amerikaan lachend als hij het apparaat weer met één van zijn draagbare opladers verbindt. Geen wonder: zonder pardon zet hij Glass op de neus van menig geïnteresseerde omstander.
Voor creatievelingen
Glass is de slimme bril van Google waar oprichter Sergey Brin met zijn Google X-team al enkele jaren aan werkt. De eerste developer-brillen à 1500 dollar zijn in de handen van tweeduizend geselecteerden uit het Explorer-programma, waarvoor elke deelnemer een motivatiebrief aan Google moest schrijven. De internetgigant wil Glass op dit moment alleen aan 'creatievelingen' verstrekken, waarna de slimme bril in 2014 voor de consument op de markt komt. De prijs of releasedatum is nog niet bekend.
Het elegante design van Glass springt als eerste in het oog. De bril bestaat uit een strak ijzeren montuur, dunne plastic behuizing aan de rechterkant en twee hoge neussteuntjes die ervoor zorgen dat de gebruiker de bril hoog op het hoofd draagt. Door dit montuur kun je als drager gewoon de omgeving zien en kijk je pas door het kleine transparante scherm - een prisma - als je met je rechteroog naar de rechterbovenhoek kijkt.
Een kleine beamer in Glass laat het beeld op het transparante materiaal vallen, waardoor het volgens Google lijkt alsof je naar een 25 inch-beeldscherm vanaf 2,4 meter afstand kijkt. In de praktijk blijkt dit te kloppen: het scherm van Glass is, na het juist positioneren van de bril, goed en duidelijk te zien. Zelfs in fel zonlicht kan het scherm nog worden bekeken, maar in meer donkere omgevingen komt de prisma beter tot zijn recht.
De informatie die op het prisma wordt geprojecteerd, laat door het transparante materiaal altijd nog de omgeving zien. Toch is Glass geen augmented reality-apparaat: de bril is vooral een verlengde van je smartphone die, naast wat eigen functies, vooral op het toestel in je broekzak leunt.
Comfortabel
Aan de rechterkant van de bril zit de hardware in een dunne plastic behuizing verstopt. Het is knap dat Google soortgelijke hardware van een Galaxy Nexus in zo’n kleine behuizing kan krijgen. Door het lichte gewicht zit Glass erg comfortabel en vanwege het flexibele montuur en de extra neussteuntjes kun je de bril helemaal naar eigen wens aanpassen. Glass is ook in combinatie met een bril of zonnebril met een dun montuur te gebruiken. Google heeft daarbij bevestigd dat ze aan een speciaal model voor brillendragers te werken.
Het dragen van Glass went erg snel. Het schermpje in de rechter bovenhoek ben je vrij snel vergeten, omdat de bril zichzelf na enkele seconden inactiviteit uitschakelt. De prisma is daarom niet constant aan het werk waardoor je gewoon normaal om je heen kunt kijken zonder afgeleid te worden. Het zijn eerder de verbaasde en nieuwsgierige gezichten die je vaak aan het dragen van Glass gaan herinneren.
OK Glass
Om Glass te gebruiken moet de bril eerst uit de slaapmodus worden gehaald. Dit doe je door met je hoofd omhoog te bewegen of met je vinger tegen de plastic behuizing aan de rechterkant van het montuur te tikken. De plastic behuizing dient als touchpad waarmee je door de interface kunt bladeren, opties kunt selecteren of Glass kunt uitschakelen.
Daarnaast kan Glass via spraak worden bestuurd. De spraakherkenning van Google is uitmuntend en reageert snel en herkent alle commando’s direct. Als Glass eenmaal is geactiveerd, kun je met je vinger door het menu scrollen of met het zinnetje ‘OK Glass’ de spraakbesturing activeren en een commando als ‘take a picture’ geven.
Glass laat informatie via een soort Google Now-kaarten zien. Die kaarten zijn voorzien van een groot en duidelijk lettertype en minimalistische designelementen. Naast het weer en je agenda bekijken kun je met de bril ook andere informatie opvragen met de commando 'google' en vervolgens de vraag. Zo biedt Glass eenzelfde functie als Google's slimme zoekassistent Google Now en geeft de bril direct antwoord op vragen als 'in welke films speelt Leonardo DiCaprio' of 'hoe hoog is de Mount Everest'. De spraakbesturing werkt op dit moment alleen nog in het Engels. Het is via spraakbesturing ook mogelijk om onder andere iemand te bellen, een sms te versturen em de routebeschrijving naar een specifieke locatie op te vragen.
Camera
Eén van de meest populaire functies van Glass is de camera. Zie het als een soort point-of-viewcamera die je altijd tot je beschikking hebt, of als een hele dag met een GoPro op je hoofd. Foto's worden met maximaal 5 megapixel geschoten en een video opnemen kan tot 720p. De kwaliteit is best goed voor een dergelijk kleine camera en het gemak waarmee je een foto maakt of video opneemt, is verrassend. Je tikt met je vinger tegen de touchpad, zegt 'OK Glass, take a picture' of 'OK Glass, record a video' en de actie wordt uitgevoerd.
Bekende Glass-apps van derden heb ik niet kunnen testen. Enkele apps, waaronder die van The New York Times en Path, zijn op dit moment al wel voor de slimme bril beschikbaar. Op de bril van Scoble was een naamloze RSS-app van derden te openen, maar deze was door de erg grote letters en lange titels van berichten niet handig in gebruik.
Cloud en geluid
Glass is ook voorzien wifi en Bluetooth. Het is daarom noodzakelijk dat de bril via tethering met je smartphone of met een ander wifi-netwerk is verbonden om van alle functies, waaronder internet en GPS, gebruik te maken. Ook de 12 gb aan opslagruimte werkt in de praktijk anders: genomen foto's en video's worden rechtstreeks naar Google Cloud geüpload en niet lokaal op de bril opgeslagen - of mogelijk alleen tijdelijk.
Een interessante eigenschap van Glass is de geluidsproductie. In plaats van een speaker beschikt de slimme bril over beengeleiding: audiovibraties die via je schedel bij de gehoorzenuw terechtkomen. Het geluid is door deze technologie alleen door de drager waar te nemen. De audio is, ondanks het lage volume, vrij goed te verstaan, maar ik heb geen telefoongesprek kunnen voeren. In een drukke omgeving zou de verstaanbaarheid van de beller waarschijnlijk drastisch verslechteren, maar dat geldt in zekere zin ook voor smartphones.
Privacy
Naast de kleine accu en het ontbreken van een 3G-verbinding is ook de privacy bij velen een punt van kritiek. Je zou bijvoorbeeld zo maar een foto kunnen maken van iemand in de trein. Een vreemd voorbeeld als je het mij vraagt. Als je een smartphone voor je neus houdt, dan kun je vrijwel onopgemerkt (zonder flits en geluid) een foto maken van degene die tegenover je zit. Daarnaast hoor of zie je dat de drager Glass bestuurt.
Waar ik wel mijn vraagtekens bij zet, is wat voor invloed Glass op onze sociale normen gaat hebben. Door de vliegensvlugge opkomst van de smartphone is het beeld in de straat en trein veranderd in een massa van naar schermen starende mensen. Zelfs bij menig feestje of in de kroeg is het niet ongewoon dat de smartphone tijdens gesprekken erbij wordt gepakt.
Glass is in tegenstelling tot de smartphone altijd aanwezig en door de locatie ook veel nadrukkelijker aanwezig. Je kijkt sneller even naar de rechter bovenhoek om een notificatie te lezen dan dat je een smartphone uit je broekzak haalt. Hoewel dit minder storend overkomt dan op een scherm kijken en je hoofd wegdraaien van de gesprekspartner, kan dit leiden tot een meer asociaal gedrag omdat het bekijken van notificaties en het reageren hierop sneller en vaker tijdens een gesprek kan voorkomen.
Het vraagstuk of technologie en internet ons nu socialer maakt of door de massaliteit juist meer afstand biedt en egoïsme benadrukt, zal de komende jaren nog erg actueel blijven. Velen voorzagen echter ook grote problemen bij de komst van smartphones of waren juist heel skeptisch over de mogelijkheden van het apparaat.
Gamechanger
Hoe Google zijn Glass precies de markt in gaat brengen, blijft onduidelijk. Scoble denkt dat de kostprijs van de bril niet meer dan 100 tot 200 dollar bedraagt. "Als Google echt wil gaan scoren en het marktaandeel zo groot mogelijk wil maken, moeten ze de Nexus-strategie handhaven", aldus Scoble. "Nexus-toestellen worden ongeveer tegen de kostprijs verkocht en zijn hierdoor aantrekklijker voor een grotere doelgroep." De Amerikaan voorspelt een verkoopprijs van 300 dollar.
In een jaar waar voornamelijk smartwatches worden geprezen als de nieuwe stap in draagbare technologie, laat Glass écht zien wat de toekomst ons gaat bieden. En die staat niet ver van ons af: de consumentenversie is vanaf 2014 verkrijgbaar. De technologie is nog volop in ontwikkeling, duizenden mogelijkheden liggen voor het oprapen en de ethische vraagstukken bloeien weer op. Dan weet je het eigenlijk zeker: Glass wordt één van de belangrijkste gamechangers van het huidige decennium.
Lees ook Erwins commentaar: Glass versus iWatch.