Eerste indruk: Samsung Series 5 Ultrabook

Eerste indruk: Samsung Series 5 Ultrabook
10 februari 2012 om 10:32
Update: 28 april 2018 om 19:44

Samsungs eerste ultrabook Series 5 Ultra voldoet redelijk als een goedkoper Windows-alternatief voor de MacBook Air.

Op laptopgebied wordt 2012 het jaar van de ultrabook, de nieuwe marketingterm voor ultradunne Windows-laptops, de concurrenten voor de MacBook Air. In de Windows-hoek waren de ultradunne modellen nooit het meest populair, omdat je concessies moest doen wat betreft snelheid en dikwijls waren bouwkwaliteit en design niet optimaal. Maar Met Intels recente Sandy Bridge-processoren en de aanstaande Ivy Bridge-chips, kunnen pc-fabrikanten nu een nieuwe balans vinden tussen prestaties en een superslank ontwerp. Intel noemt dit de 'ultrabook' en alle pc-merken nemen die term nu in hun marketing over. Wen er maar vast aan.

Samsung is aan de late kant met zijn eerste ultrabook met een Sandy Bridge-processor, de Core i5 in dit geval. Een paar concurrenten kwamen eind vorig jaar al met hun eerste modellen. En de nieuwe modellen met het snellere IvyBridge verschijnen al in april of mei. De Series 5 Ultra is vanaf donderdag te koop.

De Series 5 Ultra heeft een 13,3 inch scherm en lijkt erg op de MacBook Air. Hij heeft ongeveer dezelfde kleur en een vergelijkbare look. Hij is met 17,5 mm dikte ook ongeveer even dun, al komt de MacBook Air nog net iets dunner over door de wigvormige achterkant. De buitenkant van de Series 5 Ultra is niet gemaakt van aluminium en voelt daardoor iets minder chique. Aan de binnenkant zit wel aluminium. Maar de behuizing is best stevig en ziet er vanaf een afstandje ook zeker fraai genoeg uit.

De Series 5 Ultra is lekker licht - nog geen anderhalve kilo - waardoor je hem makkelijk met één hand kan oppakken. Het maakt hem natuurlijk ook aantrekkelijker als laptop voor onderweg. Het chiclet toetsenbord met zwarte toetsen doet natuurlijk ook erg aan de Air denken. Hij typt best prettig. De keypad is voor dit formaat laptop groot genoeg en heeft twee fijne druktoetsen, wat onder Windows lekker werken is.



Aan de linkerkant zien we iets bijzonders. Niet alleen een snellere USB 3.0-poort (er zijn ook 2 gewone USB-poorten), maar bij de Ethernetpoort zit een klepje dat je moet uitklappen, anders past de netwerkkabel niet. Zo heeft Samsung de laptop dun kunnen houden. Het past allemaal maar net. Het is soms wel prutsen om de kabel er weer uit te halen. Niet de meest elegante oplossing voor wie continu internet via een ethernet-kabel. De Series 5 heeft verder hdmi, d-sub en een geheugenkaartslot.

De Series 5 Ultra start snel op dankzij zijn ingebouwde ssd. Windows wordt binnen 20 seconden opgestart. Ontwaken uit standbystand duurt meestal nauwelijks 2 seconden. De ssd van 16 gb wordt gebruikt voor snel starten, maar voor opslag is er ook een 500 gb harde schijf aanwezig. Desondanks is de laptop relatief stil.

Het scherm heeft een 1366x768 resolutie, te verwachten bij een 13 inch laptop, maar is opvallend fel. Met een lichtopbrengt van 300 nits zou hij volgens Samsung zelfs helderder zijn dan alle andere schermen met dit formaat. Hij zou daardoor ook buiten prima bruikbaar blijven in zonlicht. Om dat te testen moet het net even wat beter weer wezen...

De Ethernetpoort heeft een uitschuifbaar klepje omdat je netwerkkabel er anders niet in past. Zo spaart Samsung millimeters.

De accuduur heb ik nog niet uitgebreid kunnen testen, maar Samsung noemt 6,4 uur als maximale tijd op een volle accu. Bij gebruik met wat surfen en tekstverwerken (bij scherm op felste stand) kom ik uit op ongeveer 5 uur in Samsungs optimized mode. Qua batterijtijd scoren meerdere andere ultradunne laptops iets beter.

Samsung noemde eerder 850 euro als adviesprijs, maar dit is nu 899 euro geworden. Daarmee is hij nog altijd een stuk goedkoper dan de 13,3 inch MacBook Air (vanaf 1250 euro) en de meeste andere ultrabooks die de komende tijd verschijnen. Maar de Series 5 Ultra komt op een onhandig moment. Vanaf april of mei zijn al de eerste ultrabooks met nieuwe Ivy Bridge-chips te koop, waaronder Samsungs eigen Series 9, ook beschikbaar in 13 inch versie. Die modellen zijn wellicht iets duurder, maar je krijgt er meer snelheid en accuduur voor terug. De Ivy Bridge-chips zouden volgens de eerste benchmarks 9 procent sneller zijn dan de Sandy Bridge-varianten.

De Series 5 Ultra is een prettige goedkope ultradunne laptop, maar wie nog even geduld heeft, kan over een paar maanden kiezen uit meer ultrabooks met meer power en andere looks. Tegen die tijd kan de Series 5 Ultra door een verwachte prijsdaling overigens alsnog aantrekkelijk blijven als tweede laptop voor onderweg. Het is zeker geen slecht start voor Samsung op ultrabook-gebied, maar de echte strijd rond dunne laptops begin pas later dit jaar.

Tot slot een foto van een ultradunne laptop en een te dikke poes.

Meer over

Deel dit artikel