Viber boos op afknijpen door Vodafone

Viber boos op afknijpen door Vodafone

20 mei 2011 om 12:43
Laatste update: 28 april 2018 om 23:21

Viber is boos dat Vodafone Nederland bellen via zijn app afknijpt en noemt dat 'censuur'.

Viber-baas Talmon Marco klaagt in een interview met Webwereld over het afknijpen van zijn app door Vodafone in Nederland. Vodafone-klanten met een normaal abonnement krijgen wel verbinding, maar die is zo traag dat bij bellen via Viber alles onverstaanbaar is. En dat is precies de reden waarom ze Viber willen gebruiken: om gratis te bellen via mobiel internet.

Vodafone beperkt voip-apps als Viber in bandbreedte sinds in zijn voorwaarden staat dat dataslurpende activiteiten als mobiele voip en tethering niet mogen. Vodafone-klanten die de Viber-app toch willen gebruiken om te bellen, moeten een extra Blox aanschaffen.

Maar Viber is woest. Het bedrijf wil nu al zijn Nederlandse gebruikers een bericht te sturen met het advies bij Vodafone te vertrekken. Talmon Marco beschuldigt Vodafone van 'censuur'. Maar volgens Vodafone Nederland past het extra rekenen voor mobiele voip prima in zijn strategie waarbij het meer geld wil verdienen aan mobiel internet, omdat onbeperkt gebruik economisch onhoudbaar zou zijn.

Vodafone Nederland kan wellicht worden teruggefloten als blijkt dat niet al zijn klanten vooraf op de hoogte zijn gebracht van afknijpen van bepaalde apps. Het beperken van voip staat weliswaar sinds een tijdje in de voorwaarden, maar mogelijk gebeurt het ook bij klanten die onder andere voorwaarden vallen.

De politiek wil afknijppraktijken door telecombedrijven aan banden leggen. Eurocommissaris Kroes kondigt tegen Webwereld al aan dat ze stilzwijgend afknijpen en blokkeren door providers wil verbieden. En de Tweede Kamer nam donderdag hierop alvast een voorschot door een motie aan te nemen die stelt dat 'netneutraliteit' in de wet moet komen te staan. Dat betekent een verbod op stiekem afknijpen van bepaald soort gebruik van internetverkeer. De Kamer reageerde met de motie op de commotie over KPN en Vodafone die dataverkeer van klanten bespioneren met de omstreden DPI-techniek om zo te bepalen wat ze met de verbinding doen.

Emerce meldt trouwens ook nog dat Vofafone niet alleen DPI gebruikt, maar ook automatisch streaming video via mobiel internet in kwaliteit terugbrengt.

Lees meer over:

Deel via