Iedereen een iPoet

Iedereen een iPoet
15 januari 2010 om 08:13
Laatste update: 29 april 2018 om 07:35
  • Annemiek van Grondel

‘Haiku avant la lettre & beyond Twitter.' Zo noemt Ine Reijnen haar 'Appoetry': poezië met iPhone App icons.


Het Apphabet. Een font van en voor iPhone-liefhebbers. Artdirector Ine Reijnen uit Amsterdam bedacht het. Het font is nieuw en ook weer niet. Want samengesteld uit bestaande iPhone App icons. Goed gejat is beter dan slecht bedacht, zul je denken. En het ziet er aardig uit. Maar wat moet je ermee? Niet zo snel oordelen. Want daarover heeft Reijnen grondig nagedacht. En daarin betrekt ze ook ons.

Verzin een origineel gedicht, rake gedachte of overrompelende quote in 16 karakters, precies passend in een iPhone-scherm. (Dat is minder makkelijk dan het lijkt.) En stuur het in naar haar site.

En waarom dan wel? ‘Ik wil een Appoetry-blog samenstellen met poëzie uit de hele wereld', verklaart Reijnen, die staat te popelen om haar Apphabet te verspreiden. De inzendingen zouden dan als wallpaper gratis downloadbaar kunnen zijn. En misschien komt er ooit een boekje.

De artdirector bestempelt zichzelf als hardcore nerd. Zo deinst ze er niet voor terug om haar binnengeharkte applicaties van overal vandaan te rubriceren. Soms als categorie, dan weer op kleur. ‘Ze staan dan wel allemaal door elkaar, maar zo'n geheel rood of blauw schermpje ziet er toch een stuk rustiger uit.'

Het is liefdewerk oud papier, wel te verstaan. Rijk wordt ze er niet van. Daarom heeft ze het concept of de termen Appoetry en Apphabet ook niet laten registreren. ‘Ben je gek', reageert ze. ‘Open source, open space. Als mensen ermee aan de haal willen gaan, prima! Des te leuker als dit gaat leven.'

Het Apphabet is gratis verkrijgbaar op www.thtot.nl/apphabet. Tegenprestatie is dan wel ten minste één Appoem.

Lees meer over:

Deel via