Babyfoons en camera’s Foscam te hacken
Babyfoons en beveiligingscamera's van het Chinese merk Foscam zijn lek waardoor kwaadwillende hackers kunnen meegluren. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond. Er is een update beschikbaar, maar die moet je handmatig installeren.
Het gaat om twee babyfoons en 56 beveiligingscamera's van Foscam die geüpdatet moeten worden, stelt de Consumentenbond. Volgens hen is Foscam marktleider in Nederland. Het lek werd gevonden door het Israëlische securitybedrijf VDOO, die de kwetsbaarheid bij Foscam meldde.
VDOO stelt dat een aanvaller het ip-adres van de camera moet hebben om in te breken. Dat is niet zo lastig: deze camera's kunnen zodanig worden ingesteld dat deze via het internet bereikbaar is, zodat je ook buiten je eigen huis toegang hebt tot livebeelden. Met zoekmachines is dan het ip-adres van jouw met internet verbonden beveiligingscamera te vinden.
Installeer de update
"De veiligheidsupdate installeer je op je actieve camera door in de video-viewer van de Foscam-app op het instellingenicoon te tikken", schrijft de Consumentenbond. "Daar kun je kiezen voor 'Firmware Upgrade'. Downloaden en installeren duurt een paar minuten." Foscam wijst gebruikers daarnaast via een melding in hun app op de beschikbaarheid van de update, maar deze notificatie is volgens de Consumentenbond 'verstopt en klein'. Deze notificatie zou in de toekomst duidelijker in de app verschijnen.
Botnets en de Action-camera
Het is niet de eerste keer dat slecht beveiligde camera's worden overgenomen door kwaadwillende hackers. Zo worden deze apparaten geautomatiseerd overgenomen om internetaanvallen uit te voeren. Dit gebeurde onder andere bij Mirai, een zogeheten botnet dat met geïnfecteerde slimme apparaten, websites platlegt.
Een klein jaar geleden werd de Action-camera van een Gelderse vrouw gehackt. Dat bleek helemaal niet zo lastig: het lukte RTL Nieuws om binnen een paar minuten bij vier verschillende Action-camera's in te breken.