Dubieuze domeinboer weer voor de rechter gedaagd
Een groep van 23 ondernemers sleept de 'domeincowboys' van Trademark Office voor de rechter. In een vorige rechtszaak werd er geschikt, nu zijn de ondernemers vastbesloten om een uitspraak af te dwingen.
Trademark Office belt ondernemers en zegt dat er een concurrent met hun domeinnaam vandoor wil gaan. Koop snel de domeinnaam via Trademark Office voordat het te laat is, luidt de boodschap van het bedrijf. Maar die concurrent bestaat helemaal niet.
Voor deze dubieuze verkooppraktijken werd Trademark Office eerder dit jaar al aangeklaagd, tot een zaak kwam het niet want er werd geschikt. Deze keer willen de ondernemers wel een uitspraak van de rechter, om zo een precedent te scheppen: in de toekomst kunnen gedupeerde ondernemers dan met deze uitspraak hun gelijk halen, is het idee van de klagers.
1000 euro
De 23 gedupeerde ondernemers zitten vast aan een mondelinge overeenkomst. Ze hebben ja gezegd tegen het voorstel van Trademark Office om de de .com-, .eu- of .info-versie van hun domeinnaam te registreren. Het kost hen zo'n 1000 euro: 360 euro voor een tienjarige domeinregistratie plus 10 keer de jaarlijkse verlengingskosten van 60 euro.
Deze verlengingskosten zijn nieuw, zegt advocaat Madhavi Nagessersing van Berntsen Mulder Advocaten tegen RTL Z. Samen met haar collega Jeroen Thiele stuurt ze Trademark Office voor de tweede keer een dagvaarding.
Net zoals in de vorige zaak komen ook de aanmaningen van Norrad Incasso aan bod. Dat is het incassobureau van de oprichters van Trademark Office. Ze vallen op de mat zodra een ondernemer niet betaalt, ook als ze zeiden toch van de overeenkomst af te willen zien.
Wie weigert te betalen wordt sinds kort door Trademark Office gedagvaard. "Daarmee probeert Trademark Office ondernemers te laten schrikken, zodat ze toch overgaan tot betaling", zegt Nagessersing. "De meeste mkb'ers hebben geen ervaring met dagvaardingen, dus de kans is groot dat ze uit schrik toch maar betalen. Wij staan ook ondernemers bij die zijn gedagvaard door Trademark Office."
Telefoongesprekken
Trademark Office heeft altijd ontkend dat zijn bedrijf aan de telefoon stelt dat er een concurrent de domeinnaam wil registreren. "Wij kunnen niet zien of een concurrent de domeinnaam wil registreren", zei hij eerder. Uit opgenomen gesprekken in handen van RTL Z blijkt toch dat Trademark Office wel degelijk deze dubieuze verkoopraktijken hanteert, en dat in ieder geval tot voor kort ook nog deed.
Een ondernemer hoorde van Trademark Office dat een derde partij de .eu-domeinnaam van zijn oude hobbywebsite wilde registreren. Hij wimpelde hen af en maakte geen bezwaar tegen de registratie van zijn deze domeinnaam. Na drie weken is de website nog steeds niet geregistreerd door iemand anders.
Gerechtelijke uitspraak
In de vorige zaak tegen Trademark Office, aangespannen door ruim dertig ondernemers, is er geschikt. Het bedrag waarvoor is geschikt kan Nagessersing als onderdeel van de schikking niet bekendmaken, maar aan alle eisen van de ondernemers is tegemoetgekomen, zegt ze.
Trademark Office heeft toen ook toegezegd dat het bedrijf de manier van verkopen zou aanpassen en dat het niet meer zou melden dat een andere partij een variant van de domeinnaam wilde registeren. Die toezegging heeft Trademark Office dus verbroken, zo blijkt uit de nadien door ondernemers opgenomen telefoongesprekken.
"Als de rechter oordeelt dat de manier van verkopen van Trademark Office onrechtmatig is, kan dat ook gedupeerde ondernemers in de toekomst helpen om de mondelinge overeenkomst als niet rechtsgeldig te verklaren", Nagessersing.
Trademark Office reageerde niet op een verzoek om commentaar.