Overzicht: deze 'bijzondere bromfietsen' mogen op de openbare weg
Overzicht e-voertuigen

Deze elektrische steppen en e-scooters mogen wél de weg op

5 september 2018 om 15:05
Laatste update: 15 juli 2021 om 09:47

Vrijwel alle elektrische steps, hoverboards en gekke brommers met een (elektrische) motor mogen niet op de openbare weg rijden, maar deze lijst vormt daarop een uitzondering.

Lees ook: Legaal elektrisch steppen of skaten? Bijna onmogelijk

In Nederland mag een voertuig met (elektrische) motoraandrijving alleen de weg op als het goedgekeurd is als bromfiets. Door de Tweede Kamer is een uitzondering gemaakt voor Segway-achtige voertuigen, omdat deze even veilig kunnen zijn als een bromfiets, maar niet dezelfde keuring kunnen doorstaan. Deze voertuigen kunnen via de minister van I&W en de RDW toestemming krijgen via de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen.

Maar welke voertuigen onder deze 'bijzondere bromfiets'-regeling vallen, was onduidelijk. Bright.nl heeft van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een overzicht gekregen.

1. Segway-achtige voertuigen

Als eerste de Segway zelf. Voor alle modellen met een hoog stuur heeft het toestemming voor de openbare weg. Het gaat om de Segway i2 en x2 SE en de Ninebot by Segway E+. Voor alle andere producten, zoals de step KickScooter, MiniPro, MiniPlus en ONE S2 heeft het geen toestemming.

Ook concurrenten van Segway, Paukool en Robstep Robin-M1 mogen op de openbare weg.

2. Elektrische grote steppen

De opvouwbare elektrische steppen zoals de door ons geteste Xiaomi Mi M365 hebben geen goedkeuring om de weg op te gaan, maar twee grotere steppen hebben dat wel.

Deze steppen lijken meer op fietsen dan op het kinderspeelgoed. Het gaat om de KickBike eCruise en de Fat Max Kickbike. Ook heeft de Yedoo Mezeq Electric toestemming om op de openbare weg te rijden, maar die grote step is (nog) niet te koop.

3. Oma-voertuigen

In deze categorie vallen voertuigen die op de parkeerplaats van het bejaardentehuis niet zouden misstaan. Het zijn allemaal driewielers waarop je zit of staat. Zo is daar de Zappy3-step inclusief mandje en de sta-driewielers Virto (en Vitro S) en Swing.

De Qugo Runner probeert er nog iets van te maken met flitsende kleuren, maar echt mooi wordt het niet.

4. Overig

Verder heb je Stint, een elektrische bakfiets-achtige bromfiets. Deze wordt vooral gebruikt om een groep kinderen te vervoeren én door PostNL om pakketjes te bezorgen.

Meer spacend is Trikke (zie foto), een tangachtig voertuig waarop je staat alsof je op een motor zit. Nog vreemder is het voertuig LEF (voorheen E-ONE). Een soort van ligfiets, maar dan zonder trappers, die met 25 kilometer per uur tot wel 90 kilometer kan afleggen.

Vreemde bromfietsen

Naast de voertuigen die onder de Bijzondere bromfiets-regeling toegestaan zijn, zijn er ook vreemde e-scooters die erin geslaagd zijn om een 'normale' bromfiets-keuring te doorstaan.

Zo heeft de elektrische vouwscooter Stigo (zie video) een blauw kentekenplaatje. Deze miniscooter is in een paar seconden in- en uit te klappen. De Nederlandse e-step Veeley (zie afbeelding boven dit artikel) is dankzij een spiegeltje en stoeltje ook goedgekeurd als bromfiets.

Ook de hippe Canta-lookalike Biro en verschillende speed pedelecs, elektrische fietsen die 45 kilometer per uur halen, hebben allemaal een bromfietskeuring gehad.

Elektrische fietsen tot 25 kilometer per uur met trapondersteuning hoeven geen speciale keuring te ondergaan. De aandrijving werkt namelijk alleen als er getrapt wordt en daarvoor is een uitzondering gemaakt. De elektrische step Colibri NL van Micro valt ook onder deze uitzondering, omdat het gaat om een step met stepondersteuning. De hulpmotor helpt alleen wanneer de berijder zelf blijft steppen.

Verzekering

Als een voertuig goedgekeurd is voor de openbare weg, wil dat nog niet zeggen dat je er direct mee de weg op mag. Je moet eerst een verzekering afsluiten zodat de eventuele schade die je veroorzaakt gegarandeerd betaald wordt. Dit kost vanaf 8 euro per maand.

Een rijbewijs is niet nodig om op een bijzondere brommer te rijden. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en mag je niet harder dan 25 kilometer per uur. Meer regels vind je op de site van de Rijksoverheid.

Voor de vreemde bromfietsen die als bromfiets goedgekeurd zijn, zoals de Biro en de Stigo, is wel een bromfietsrijbewijs nodig.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Deel via