Google lanceert Google Home-speakers in Nederland
Google brengt zijn spraakgestuurde Google Home-speakers eind deze maand in Nederland op de markt. De Google Home en Google Home Mini, die met Nederlandstalige commando's zijn te bedienen, zijn vanaf 24 oktober verkrijgbaar.
Google is vanochtend in Nederland gestart met de voorverkoop van zijn slimme Google Home-speakers, die vanaf 24 oktober in Nederland verkrijgbaar zijn. De speakers zijn te bedienen door er tegen te praten. Gebruikers moeten eerst ‘Hey Google’ of ‘Oké Google’ zeggen, waarna ze de speakers onder meer het nieuws, het weerbericht of agenda-items kunnen laten voorlezen.
De speakers werken met de Google Assistent, die sinds kort met de Nederlandse taal overweg kan. Ook kunnen de speakers online informatie oplezen en is het mogelijk met gesproken commando's andere apparaten in huis, zoals slimme lampen of een slimme thermostaat, te bedienen.
Gesproken nieuwsbulletins
De Google Home-apparaten kunnen herkennen welke persoon in het huishouden tegen hen praat, om zo bijvoorbeeld de juiste agenda voor te lezen. Meerdere Nederlandse media, waaronder RTL Nieuws en RTL Z, bieden op de Google Home-speakers gesproken nieuwsbulletins aan.
De speakers hebben een schakelaar, waarmee de gebruiker de microfoons kan uitschakelen, zodat het apparaat niet continu meeluistert.
De Google Home-speaker kost in Nederland 149 euro, terwijl de Google Home Mini 59 euro als prijs heeft. De speakers zijn te koop via grote webwinkels en de Google Store. De grotere speaker Google Home Max is voorlopig nog alleen in de VS en Canada verkrijgbaar. Het is nog niet bekend wanneer dat model in Nederland verschijnt.
Marktleider
Met de Google Home-apparaten is Google momenteel koploper op de markt van slimme speakers, gevolgd door Amazon met zijn Echo-speakers. Google verkocht van april tot en met juni 5,4 miljoen exemplaren van de Google Home. De Google Home-speakers waren al langer te koop in dertien andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
Facebook kondigde maandag twee slimme speakers met ingebouwde schermen aan. De Facebook Portal-apparaten zijn bedoeld voor videobellen. Facebook brengt ze voorlopig nog niet in Nederland op de markt.
Zo maakte Google de Nederlandse Assistent
Google Plus-lek en Pixel 3-telefoon
Google kwam maandagavond in het nieuws vanwege een jarenlang datalek bij het sociale netwerk Google Plus. Het bedrijf trekt nu de stekker uit het consumentendeel van Google Plus, dat nog wel door bedrijven te gebruiken blijft.
Vanavond houdt Google in de VS een grote presentatie van nieuwe producten, waaronder de al uitgelekte nieuwe Pixel 3-smartphone.
Bright testte Google Home in 2017
Meer tech-video's? Subscribe op het Bright YouTube-kanaal.