De Bill & Melinda Gates Foundation stelt binnenkort testkits beschikbaar aan inwoners van de Amerikaanse stad Seattle. Mensen kunnen daarmee zichzelf testen op het coronavirus, zonder dat ze naar de dokter hoeven te gaan.
Inwoners van Seattle zullen thuis met een wattenstaafje een neusslijmmonster nemen die ze opsturen naar een lab. Binnen twee dagen krijgt de persoon de uitslag of hij of zij besmet is met het coronavirus.
Patiënten worden door de lokale gezondheidsinstantie op de hoogte gebracht als ze besmet zijn. De patiënt wordt dan aangespoord om thuis online vragenlijsten in te vullen over recente contacten met mensen en hun reisgeschiedenis. Deze mensen die in contact zijn geweest worden ook op de hoogte gebracht en in quarantaine gebracht en verzorgd.
Druk op artsen verlichten
De zelftests kunnen niet alleen de druk op artsen verlichten die worden overspoeld met patiënten die getest willen worden. De kits kunnen ook een bijdrage leveren aan snel en vroegtijdig opsporen van besmette patiënten. Dat moet er voor zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt.
In de eerste instantie verwacht het fonds 400 testen per dag te kunnen verwerken, maar het doel is uiteindelijk duizenden per dag.
Meer testkits in ontwikkeling
Het programma voor thuistestkits is voortgevloeid uit een twee jaar oud project van de universiteit van Washington met als streven besmettelijke ziektes zoals de griep te kunnen traceren.
TechCrunch meldt dat de Amerikaanse gezondheidsondernemer Jonathan Rothenberg werkt aan een soortgelijk project. Hij zou in onderhandeling zijn met een farmaceut over hoe hij een zelftest naar de markt kan brengen.
Hoewel de Bill & Melinda Gates Foundation geen exacte datum aangeeft hoopt het fonds de eerste thuistestkits in de komende weken beschikbaar te stellen voor patiënten die ze online aanvragen.
Coronacrisis raakt tech-sector:
Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube