Groene waterstof

Duitsland investeert fors in waterstof

Duitsland groene waterstof productie
10 juni 2020 om 11:42
Update: 10 juni 2020 om 15:05

De Duitse regering heeft een groot plan aangenomen om de productie en het gebruik van waterstof te stimuleren.

In 2030 wil Duitsland de capaciteit hebben om 5 Gigawatt aan waterstof te kunnen opwekken. Vijf jaar later moet dat verdubbeld kunnen zijn.

Groene en blauwe waterstof

Duitsland richt zich daarbij vooral op zogeheten groene waterstof die door elektrolyse wordt gemaakt. Bij dat proces wordt water gescheiden in zuurstof en waterstof door middel van elektriciteit. Om die waterstof dan ook nog groen te laten zijn moet de benodigde stroom uit hernieuwbare bronnen komen, zoals wind- en zonne-energie.

Totdat alle benodigde waterstof op groene wijze kan worden opgewekt, is ook zogeheten blauwe waterstof toegestaan. Dat is waterstof die opgewekt is met stroom die met fossiele brandstoffen als kolen en gas is opgewekt, maar waarvan de CO2-uitstoot is afgevangen.

Rijden op waterstof: is dit de toekomst?

Staal

Om de doelen te bereiken trekt Berlijn 9 miljard euro uit voor onder meer lokale waterstofproductie. "We geven bedrijven nu een duidelijk raamwerk om hun investeringsbeslissingen te maken", aldus transportminister Andreas Scheuer.

Staalbedrijf Thyssenkrupp gaat alvast samenwerken met energiebedrijf RWE om waterstof op te wekken voor de staalproductie. Halverwege dit decennium zouden de eerste leveringen op gang moeten komen.

Kijk ook: deze auto rijdt op waterstof