Testfase

Nederlandse corona-app gaat CoronaMelder heten

nederlandse corona-app coronamelder coronavirus apps nederland
8 juli 2020 om 07:19
Laatste update: 8 juli 2020 om 12:41

De Nederlandse coronawaarschuwingsapp krijgt de naam CoronaMelder. Dat bevestigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Volgende week beslist het kabinet over het gebruik van de app.

De naam van de app, die een seintje kan geven als je contact hebt gehad met iemand die het coronavirus had, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam. 

De Jonge bevestigde woensdagochtend de naam CoronaMelder via Twitter. Een van de appmakers vraagt het publiek ook om te stemmen op verschillende ontwerpen voor het icoontje van de CoronaMelder.

Test in Twente

De app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente. Uit die proef moet blijken of de app gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.

GGD

De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

De Nederlandse corona-tracking-app wordt ontwikkeld op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. Eerder werd gezegd dat de app voor de zomervakantie klaar zou zijn.

Bluetooth

De corona-tracking-apps slaan met behulp van bluetooth contactmomenten tussen personen op en dat gebeurt alleen lokaal op de telefoons, niet op servers. Op basis van bluetooth-signalen zien de apps of, hoe lang en hoe dichtbij je bij een ander bent geweest. Telefoongebruikers moeten de tracking zelf inschakelen.

De corona-app kan gebruikers waarschuwen als ze recent in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Een persoon die met corona is geïnfecteerd, kiest er zelf voor om zijn contactmomenten te delen. Het systeem gebruikt geen GPS-locatiegegevens. Alleen als je corona hebt, kun je ervoor kiezen om jouw digitale contactmomenten te uploaden.

Twijfels

In een onderzoek onder Nederlanders zei eenderde een corona-tracking-app zeker te zullen installeren. Zij zien het als een effectief middel om het coronavirus in te dammen en om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Maar net zo'n grote groep ziet zo'n app niet zitten. Ze vinden het kwalijk dat de overheid deze app wil introduceren, onder vanwege privacyzorgen. De rest twijfelt nog.