Corona-app Coronamelder nu te downloaden
De Nederlandse corona-app Coronamelder is vanaf nu te downloaden. Vijf GGD-regio's - in Overijssel, Gelderland en Drenthe - ondersteunen de app al. Begin september moet de Coronamelder landelijk worden gelanceerd.
De Coronamelder-app is sinds zondagavond laat te downloaden in de Google Play Store en in de Apple App Store.
Alleen in de eerste vijf regio's kan de app al waarschuwingen sturen. Het gaat om de GGD-regio's Drenthe, IJsselland, Twente, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland.
De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.
'Het duurde langer'
"We hebben vooral gefocust op de privacy en dat kost veel tijd. Het duurde langer dan we wilden, maar ik ben trots op het resultaat", zei IT-expert Brenno de Winter, die betrokken was bij de app-ontwikkeling, zondagavond op Radio 1.
"Als het goed is gaan miljoenen mensen ermee aan de slag. Dan wil je wel dat het klopt, dat het veilig is en dat het er netjes uitziet", aldus De Winter. "Om de veiligheid nog meer te waarborgen zal bij iedere versie van de app een notaris betrokken zijn om te verifiëren of de software echt is."
Melding
Als je langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, kan je een melding op je telefoon krijgen. Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook de CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat hij of zij anderen wil waarschuwen.
Privacy
De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is anoniem, zo belooft het ministerie: de app verzamelt geen privégegevens of locatiedata en slaat alleen bluetooth-contactmomenten op.
De makers van de Coronamelder verwachten dat app zal leiden tot een kortstondige piek bij de teststraten van de GGD. Volgens De Winter heeft de app al meerwaarde bij een gebruik van 10 tot 15 procent van de bevolking.
Hoe werkt de app?
Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.
Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.