Getest: Sensibo Air maakt je airco slim
Bright Review

Getest: Sensibo Air maakt je airco slim

7 september 2020 om 15:19
Laatste update: 7 september 2020 om 15:19

Na de afgelopen hete zomers zijn airco's veel populairder geworden. Maar hoe integreer je hem in je slimme huis? De Sensibo Air is een apparaatje dat zowel afstandsbediening als hub is voor je airco. Rutger Middendorp testte hem voor Bright.

Zelfs de meest luxe airco's hebben zelden een handige app, laat staan een connectie met Google Assistent of Siri van Apple. Sensibo belooft dat je met zijn apparaatjes je airco kan bedienen met een app of met je stem. Wij hebben de Air getest, die grotendeels overeenkomt met de Sky, maar wat extra sensoren heeft. 

De Sensibo Air wordt geleverd met een losse sensor die je zo op kunt hangen dat hij kan zien of er iemand in de ruimte is en als je wilt kun je daar de airco op aan en uit schakelen. Voor 150 euro koop je de hele kit.

Installatie is echt supereenvoudig. Je downloadt de app, maakt een accountje aan, scant de achterkant van het apparaat en klikt één keer met je bestaande afstandsbediening richting de Sensibo en klaar ben je. Opeens heeft je airco een app met alle knoppen die je ook op je afstandsbediening had. 

Vervolgens kun je ook nog in Google Home Sensibo toevoegen waarna je via bijvoorbeeld je Google Nest Mini of Android-telefoon je airco kan schakelen. Dat werkt allemaal naadloos.

 

Deze sensor kijkt of er nog iemand in de kamer is

In de app kom je wel een aantal keren het Sensibo Plus-abonnement tegen. Voor 30 euro per jaar krijg je een paar niet erg essentiële features extra. De Sensibo weet dan ook welk weer het buiten is en je hebt binnen Climate React extra opties. 

Climate React krijg je standaard in een simpele vorm. Je kunt een soort If This Then That trigger instellen. Als de temperatuur hoger of lager wordt dan zoveel graden, moet de airco dit doen.

Neem je het abonnement, dan kun je ook je aan- of afwezigheid mee laten wegen of een schema toevoegen aan die trigger. Maar standaard doet de Sensibo eigenlijk alles al wat je wilt.

Alle opties van je afstandsbediening in de app

Er is maar één serieus nadeel aan het setje (als je 150 euro aanvaardbaar vindt) en dat is dat de Sensibo geen informatie terug krijgt van je airco. Heb ik met de gewone afstandsbediening de airco aangezet, dan denkt de Sensibo nog steeds dat de airco uit is. Het is dus verstandig om de afstandsbediening die meegeleverd wordt helemaal niet meer te gebruiken. 

Conclusie

Heb je een 'domme' airco die je met de stem wilt bedienen of automatisch wilt laten reageren op de aan- of afwezigheid van iemand in de ruimte, dan kun je hem met de Sensibo eenvoudig slimmer maken. Vind je 150 euro te veel, dan is er de Sensibo Sky. Die hebben we niet kunnen testen, maar is met 100 euro wel wat goedkoper.  

Rutger Middendorp reviewt smart home-gadgets voor Bright.  

Kijk ook: review Google Nest Mini