Google toont nieuwe Pixel 5-telefoon en Chromecast
Pixel 5

Google toont nieuwe Chromecast en Pixel 5-telefoon

30 september 2020 om 18:46
Laatste update: 5 oktober 2020 om 18:38

Google heeft zijn nieuwe vlaggenschiptelefoon Pixel 5 gepresenteerd. Daarnaast gaat het bedrijf een verbeterde Chromecast verkopen.

Kijk ook: Google-speaker Nest Audio

De Pixel 5 heeft een Snapdragon 765G-chip en 8GB werkgeheugen. De 4.000mAh-accu heeft een hogere capaciteit dan in voorgaande toestellen. Ditmaal is de nieuwe Pixel-telefoon in slechts één grootte van 6 inch te koop.

De camera voorop heeft een resolutie van 8 megapixel, terwijl achterop twee lenzen zitten van 12,2 en 16 megapixel. Die laatste gebruikt een wide-angle-perspectief.

5G

Het nieuwe toestel heeft ondersteuning voor het snellere 5G-netwerk, dat sinds dit jaar ook in Nederland wordt uitgerold. Daarnaast zal de goedkopere Pixel 4a een speciale 5G-editie krijgen.

De Pixel 5 wordt vanaf 15 oktober verkocht voor 699 dollar in de Verenigde Staten. Over een verkoop in Nederland is niks bekendgemaakt. Voorgaande Pixels werden hier niet officieel aangeboden, maar waren wel via importeurs verkrijgbaar.

Chromecast

De vernieuwde Chromecast heeft een eigen afstandsbediening. Gebruikers kunnen ook apps op installeren, waardoor het een zelfstandige mediaspeler is. Bij voorgaande modellen moesten video's vanaf een smartphone, tablet of computer naar de dongle worden gestuurd.

De nieuwe Chromecast draait op Google TV, wat de opvolger is van tv-besturingssysteem Android TV. Net als bij dit vorige besturingssysteem worden gevolgde films en programma's uit meerdere apps gebundeld in één kijklijst, met ditmaal een vernieuwd ontwerp.

De nieuwe Chromecast wordt verkocht voor 50 euro. In Nederland is hij nog niet beschikbaar, maar Google belooft hem voor het einde van 2020 in meer landen aan te bieden.