'Gegevens vernietigd'

Cyberaanval legt gemeente Hof van Twente plat: 'Een nachtmerrie'

Hacker legt gemeente Hof van Twente plat
3 december 2020 om 16:52
Laatste update: 4 december 2020 om 15:41

De gemeente Hof van Twente is slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daardoor kunnen medewerkers sinds dinsdagochtend niet meer inloggen in de computersystemen. Ook zijn veel gegevens ontoegankelijk.

Burgemeester Ellen Nauta zegt dat één of meerdere hackers het systeem van de gemeente zijn binnengedrongen. De onbekende derden hebben volgens haar "de gegevens op al onze servers voor ons ontoegankelijk gemaakt".

Ze noemt de cyberaanval een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. "Helaas zijn wij niet bestand gebleken tegen de geavanceerde methodes van deze onbekende derden." 

Privacygevoelige gegevens

Op de servers staan de gegevens van inwoners, een deel van die informatie is volgens de burgemeester zeer privacygevoelig. "Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat er daadwerkelijk gegevens bekeken of verspreid zijn", stelt ze. 

Veel van de gegevens kunnen volgens Nauta nu als 'onbruikbaar' worden beschouwd. "Ze zijn vernietigd, niet meer terug te halen. Dat maakt dat onze gemeente nu voor de immense taak staat om een geheel nieuwe infrastructuur voor onze gegevens te bouwen en daaraan nieuwe ‘schone’ gegevens toe te voegen." 

Onderzoek

De gemeente heeft melding van de cyberaanval gemaakt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Daarnaast is de politie ingeschakeld.

"Ook hebben we externe specialistische partijen erbij betrokken", aldus Nauta. "Er volgt nog een gedetailleerder onderzoek naar de precieze toedracht."  

De gemeente werkt aan het herstel van de dienstverlening. "Dat gaat in gedeeltes, maar vordert gelukkig ook goed."