weerbericht cyberaanvallen cyber waaarschuwing
Alarm voor een 'cyberstorm'

CDA: overheid moet 'cyberweerbericht' maken

9 december 2020 om 17:51
Laatste update: 9 december 2020 om 17:57

Er moet een 'weerbericht' komen voor onlineveiligheid en cyberaanvallen, vindt het CDA. Zo'n bericht moet mensen en bedrijven bewuster maken van onlinegevaren.

Als er bijvoorbeeld een golf van cyberaanvallen plaatsvindt, moet zo'n landelijk 'cyberweerbericht' worden uitgezonden, meent de partij. "Dat hoeft niet iedere avond na het journaal," zei CDA-Kamerlid Chris van Dam in de Tweede Kamer. "Maar op een manier zoals een hooikoortsalarm".

Mogelijk zijn tv-zenders hierin geïnteresseerd, denkt hij. "Waarschuw kijkers dan niet voor een lading pollen vanuit het noorden, maar voor een golf van phishing-aanvallen." Bij phishing proberen internetcriminelen gebruikers op te lichten door zich voor te doen als iets of iemand anders, zoals een bank of familielid van het slachtoffer.

Minister vindt het 'interessant'

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ziet wel wat in het plan, hoewel er volgens hem al meerdere kanalen en informatiepunten voor zijn. Ook is hij voorzichtig deze meldingen online te delen, omdat die mogelijk weer misbruikt kunnen worden voor phishing. "Maar ik vind het wel interessant of je het publiek en bedrijfsleven meer gestructureerd kan waarschuwen."

Centrum voor mkb 'nog in opbouw'

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt het "allemaal prima" dat de minister zo'n cyberweerbericht gaat uitzoeken. Maar een informatiepunt dat mkb'ers nu al kan waarschuwen "als er storm aankomt", het Digital Trust Center, is volgens haar niet op orde.

Volgens de minister is dat centrum in opbouw en zet hij in op een "landelijk dekkend stelsel".

Kijk ook: slimme lampen van Lidl getest