Hof van Twente gaat niet in op losgeldeis hackers
Hackers

Hof van Twente gaat niet in op losgeldeis hackers

18 december 2020 om 14:59
Laatste update: 18 december 2020 om 16:13

De gemeente Hof van Twente gaat niet in op de losgeldeis van hackers die eerder deze maand systemen platlegden. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Ellen Nauta vrijdag.

Onbekenden kregen eerder deze maand toegang tot de computersystemen van de gemeente. De hackers zouden 750.000 euro hebben geëist in ruil voor het vrijgeven van bestanden.

De "landelijke lijn" is echter niet in te gaan op geldeisen en die lijn volgt Hof van Twente, zegt de woordvoerder. 

De gemeente zegt een nieuwe technische infrastructuur op te bouwen, wat 'enkele tonnen' gaat kosten. "Ik verwacht dat we zeker nog wel een half jaar bezig zijn om alle systemen en data weer up and running te krijgen", aldus Nauta in een verklaring.

De gemeente meldt ook dat het grootste gedeelte van de dienstverlening op orde is. Mensen kunnen weer rijbewijzen en paspoorten aanvragen. Ondernemers die rekeningen hebben ingediend worden volgens de gemeente nog dit jaar betaald.

'Een nachtmerrie'

"Het bleek dat onze data op slot is gezet. Daar konden we niet meer bij. Alleen de data die we niet op server hebben, maar in de cloud, bleek nog toegankelijk. We hebben geen aanwijzingen gevonden dat er veel data door onze poorten naar buiten is gegaan", stelt de gemeente. "Ineens bevind je je als gemeente in een absurde situatie, waarbij je je werkwijze vanaf de grond opnieuw moet opbouwen. Een nachtmerrie."