© TikTok

tiktok waarschuwingslabel desinformatie videos niet te checken
'Ongeverifieerd'

TikTok komt met waarschuwingslabel voor 'niet te checken' video's

3 februari 2021 om 20:17
Update: 3 februari 2021 om 21:37

TikTok gaat video's met informatie die lastig op waarheid is te schatten voorzien van een waarschuwingslabel. Het gaat om video's waar factcheckers niet tot een oordeel over kunnen komen, of die niet te verifiëren informatie bevatten.

Dat maakt Bytedance, het Chinese bedrijf achter de populaire videoapp, woensdag bekend. Dergelijke video's worden al geweerd uit de 'Voor jou'-feed, om zo te voorkomen dat ze snel verspreid worden.

Als een video door een factchecker is bekeken die er geen oordeel over kan uitspreken, bijvoorbeeld omdat het claims bevat over een situatie die nog gaande is, dan plaatst TikTok vanaf nu een tekst op de video. In de tekst wijst TikTok erop dat het de informatie niet onafhankelijk kan bevestigen.

'Aanpak werkt volgens test'

De maker van de video krijgt hier een bericht over. Kijkers die de video met anderen willen delen, worden er ook op gewezen dat de video mogelijk onwaarheden bevat. Pas als ze doorklikken uit deze pop-up kunnen ze doorgaan met delen.

Volgens TikTok blijkt uit tests dat deze aanpak werkt. Het aantal kijkers dat dergelijke video's deelt daalde in de test met 24 procent, en het aantal likes nam met 7 procent af.

De functie wordt eerst in de Verenigde Staten en Canada uitgerold. Daarna volgt in de komende weken de rest van de wereld.

Volg Bright op TikTok voor onze uitpakvideo's.

Wat is er zo briljant aan TikTok?