VS vergroot wurggreep op Huawei en ZTE: geen uitzonderingen meer
De VS maakt het voor de omstreden Chinese telecomfabrikanten Huawei en ZTE nu bijna onmogelijk om apparaten in de VS op de markt te brengen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een nieuwe wet getekend, de Secure Equipment Act, waardoor het voor Huawei en ZTE niet meer mogelijk is om goedkeuring aan te vragen voor apparatuur die een 'onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid' vormen.
Huawei en ZTE werden in 2018 al grotendeels verboden in de VS: toenmalig president Trump zette de bedrijven op een zwarte lijst. Toen werden vermoedens van nauwe samenwerking met de Chinese overheid genoemd, al zijn details vanwege die veiligheidsdreiging nooit openbaar gemaakt. De bedrijven konden hun apparatuur nog wel laten keuren door telecomwaakhond FCC, om zo toch nog in de VS te kunnen verkopen.
Toch nog drieduizend goedkeuringen
Sinds 2018 heeft de FCC ruim 3000 goedkeuringen gegeven voor apparatuur van Huawei, zegt FCC-commissaris Brendan Carr tegen Reuters. De nieuwe wet zal er volgens Carr voor zorgen "dat onveilige apparatuur van bedrijven als Huawei en ZTE niet meer toegepast kan worden in Amerikaanse netwerken".
De Amerikaanse senaat stemde vorige maand al unaniem voor de wet, het Huis van Afgevaardigden in overgrote meerderheid. Als wetsvoorstel kon de maatregel in juni al rekenen op Chinese kritiek. "De VS misbruikt, zonder enig bewijs, nog steeds nationale veiligheid en staatsmacht om Chinese bedrijven te onderdrukken", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken destijds.
Maandag gesprek tussen Biden en Xi
In de wet worden naast Huawei en ZTE ook andere Chinese bedrijven genoemd: Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology en Zhejiang Dahua Technology. Ook voor die bedrijven geldt dat hun apparatuur in de praktijk niet meer welkom is in de VS.
De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent de wet daags voor een gesprek met de Chinese leider Xi Jinping. De twee zouden maandag 15 november een virtuele vergadering houden over handel, mensenrechten en de militaire activiteiten van hun landen.