iOS 15.2 iPhone update iPad ipados macos shareplay
Apple-updates

iOS 15.2 en macOS 12.1 verschenen: dit is er nieuw

13 december 2021 om 22:12
Update: 14 december 2021 om 11:21

Apple heeft iOS 15.2 en macOS 12.1 uitgebracht, met onder meer een nieuw meldingenoverzicht, een uitgebreider privacyrapport en een erfenisfunctie. Ook is SharePlay nu op Macs te gebruiken, bijvoorbeeld om samen tijdens het videobellen naar een serie te kijken.

Met de tweede grote update van iOS 15 brengt Apple een aantal functies naar iPhones en iPads die eigenlijk in september hadden moeten verschijnen en in de zomer al getoond werden. Onder meer het uitgebreide meldingenoverzicht wordt nu toegevoegd.

Overzicht in ochtend, middag of avond

Meldingen overspoelen de gemiddelde gebruiker. iOS en iPadOS hebben al verschillende opties om die meldingen te bundelen en te dempen. Zo heeft iOS 15 de functie Focus, waarbij gebruikers kunnen kiezen om geen berichten te krijgen van apps naar keuze op bepaalde plekken of op bepaalde tijden.

Nieuw is nu de functie 'Gepland overzicht'. Daarbij worden alle niet-dringende meldingen gebundeld, en getoond in één overzicht. Gebruikers kiezen zelf welke meldingen van welke apps in dat overzicht komen, en wanneer zij dat overzicht te zien krijgen. Dat kan één keer per dag, maar ook vaker. De functie 'Gepland overzicht' kan worden ingeschakeld in het menu Berichtgeving van de Instellingen van iOS.

Meldingen in een gebundeld overzicht.

Privacyrapport

Met iOS 14.5 werden iOS en iPadOS al strenger voor apps: die moeten voortaan toestemming vragen om gebruikers te volgen. Nu krijgen gebruikers weer meer grip op hun privacy, met het nieuwe Privacyrapport. In dat rapport staat overzichtelijk wat welke app doet met welke data van de gebruiker. Het rapport lijkt daarmee sterk op de gelijknamige functie die al langer in browser Safari zit, maar dan voor alle apps.

Erfenisfunctie

Geen prettige gedachte: wat gebeurt er met de data op je iPhone of iPad als je komt te overlijden? Dat kan je zelf regelen met deze nieuwe functie in iOS 15.2. In de instellingen van Apple ID staat voortaan de functie 'Begunstigde voor account'.

Daar kunnen één of meerdere Erfeniscontacten worden toegevoegd. Dat zijn familie of vrienden die je bij overlijden de toegang tot je Apple ID wil geven, en daarmee ook tot alle apparaten die daarbij horen. Die contacten voeg je nu toe, en zij krijgen dan een sleutel. Die sleutel wordt echter pas actief als een overlijdensakte wordt ingeleverd bij Apple.

Contacten aanwijzen voor geval van overlijden.

Detectie kindermisbruik alleen in de VS

De omstreden functies waarbij Apple op het apparaat van de gebruiker zelf scant naar kopieën van eerder gevonden materiaal van kindermisbruik kregen deze veel kritiek. Apple sprak van onduidelijke communicatie en stelde de functies uit.

De meest omstreden functie blijft ook in deze update afwezig. Wel komt er voortaan geautomatiseerd ouderlijk toezicht in iMessage-berichten van minderjarige gebruikers. Die functie werkt voorlopig alleen in de VS. iPhones, iPads en ook Macs die geregistreerd staan op naam van een kind, scannen binnenkomende en uitgaande berichten op naaktbeelden.

Binnenkomend naakt wordt wazig gemaakt, bij uitgaand naakt krijgt de verzender eerst een waarschuwing. Minderjarigen kunnen ouders desgewenst inlichten, maar standaard gebeurt dat niet automatisch. De functie moet door ouders worden aangezet.

Kleine verbeteringen

iOS 15.2 voegt ook een aantal kleine verbeteringen door. Zo komt er een nieuwe macro-fotoknop voor gebruikers van de nieuwe iPhone 13 Pro-modellen. Die telefoons kunnen als eerste iPhones ooit macro-foto's nemen: scherpe foto's heel dicht op het onderwerp.

De wissel van normale camera-modus naar macro gebeurde tot nu toe automatisch. In iOS 15.2 kan de zogenoemde Macro-bediening worden ingeschakeld in de camera-instellingen. Die knop in de vorm van een bloem schakelt de macro-functie in- en uit.

Verder krijgt Mail een extra privacy-functie. Gebruikers kunnen hun iCloud-e-mailadres voortaan verbergen met de functie 'Verberg mijn e-mailadres'. Voor nieuwe accounts of bijvoorbeeld nieuwsbrieven wordt dan een uniek, willekeurig adres aangemaakt dat berichten doorstuurt naar het eigenlijke adres van de gebruiker. Bij een datalek of andere overlast kan dat doorstuur-adres worden verwijderd, zodat het echte adres buiten schot blijft. Zo'n willekeurig adres kan vanaf iOS 15.2 ook worden gebruikt als afzender bij nieuwe berichten die worden opgesteld in Mail.

De SOS-melding voor het bellen van het alarmnummer krijgt meer instellingen. Nu wordt die melding geactiveerd voor vijf keer op de zijknop van de iPhone te drukken, of door de zijknop en de volume-omhoog-knop tegelijk in te drukken. Die mogelijkheden kunnen nu allemaal of individueel worden in- of uitgeschakeld. Ook duurt het iets langer tot de nooddiensten en SOS-contacten worden gebeld: 8 in plaats van 3 seconden.

Nederlandse Siri op HomePod

Naast de iOS-update heeft Apple ook een software-update van de slimme speaker HomePod uitgebracht, waarmee onder andere de Nederlandstalige versie van spraakassistent Siri is toegevoegd.

Of dat betekent dat de HomePod Mini ook officieel naar Nederland komt, is nog niet bekend. Tot nu toe was de speaker niet via Apple verkrijgbaar in ons land. Via andere webwinkels is de HomePod al wel in Nederland verkrijgbaar.

Universal Control uitgesteld

Universal Control is uitgesteld tot 2022. Met deze functie is het mogelijk om je muispijltje van de Mac naar de iPad te schuiven, door de twee apparaten naast elkaar te zetten. Verbinding maken gebeurt automatisch.

Deze functie werd eerder dit jaar aangekondigd voor de herfst. Apple laat nu op zijn website weten dat Universal Control pas komende lente wordt uitgebracht.

SharePlay op macOS

De functie SharePlay is er nu ook voor macOS, met de nieuwste update naar versie 12.1. SharePlay is een functie van FaceTime, waarmee gebruikers tijdens het videobellen samen naar een serie of film kunnen kijken, muziek kunnen luisteren en hun scherm kunnen delen. SharePlay was onlangs al toegevoegd op iOS, en kan nu dus ook gebruikt worden in FaceTime-gesprekken tussen iPhone en Mac.

Zo werkt SharePlay: